Vladimir Sorokin: Telluuria

Osta kirja itsellesi

Suomessa syksyllä vierailleen Vladimir Sorokinin Telluuria on vuoden erikoisimpia teoksia. Kyseessä on surrealismilla leikittelevä viidestäkymmenestä lyhyestä välähdyksestä koostuva tulevaisuudenvisio. Kirjan keskiössä on aistiharhat, jotka ovat seurausta uudenlaisesta huumeesta Telluuriasta. Telluuriaa isketään naulan välityksellä suoraan aivoihin, joka vapauttaa halut.

Hallusinaatioiden välityksellä sitten käsitellään lukuisia asioita aina ihmisyyden luonteesta yhteiskuntakritiikkiin. Kirja on alun perin julkaistu vuonna 2013. Muutaman vuoden viiveestä huolimatta kirja ei voisi tuntua ajankohtaisemmalta. Kristinusko ja islam ovat keskenään sodassa, ihmiset vieraantuvat niin toisistaan kuin todellisuudesta ja yhteiskunnan varjossa elää kasvavia ongelmia.

Kirjan viisikymmentä lukua ovat itsenäisiä ja ne eivät suoraan muodosta yhtenäistä juonta. Sen sijaan ne maalaavat pienin vedoin kuvaa ihmiskunnan tulevaisuudesta. Ratkaisuna se on vähintäänkin hämmentävä, sillä lyhyisiin välähdyksiin ei ehdi kunnolla saada otetta, ennen kuin aihe jälleen vaihtuu.

Lyhyistä kappaleista koostuva kirja tuntuukin yrittävän kertoa, että tulevaisuudessa ei tule olemaan yhtenäistä todellisuutta. Siitä kertoo myös maailman tila, jossa niin Venäjä kuin Saksa ja Ranskakin ovat hajonneet pieniksi valtioiksi.

Sorokinin proosa on taitavaa ja hän on onnistunut koostamaan välähdyksiin varsin suuren kirjon tarinoita. Sorokin ei pelkää tarttua vaikeisiin asioihin ja siksi osa näistä tarinoista on varsin raskaita lukea. Kaiken kaikkiaan kuitenkin Vladimir Sorokinin Telluuria on kiehtova kokonaisuus, joka jäänee lukijan mieleen pidemmäksi aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.