Michael Wolff: Tulta ja tuhoa : Donald Trump Valkoisessa talossa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Selitys on jo keksitty. Donald Trump ei halua voittaa vaaleja, mutta koska hän on Donald Trump, hän on päättänyt syyttää tappiostaan vaalivilppiä. Vaalipäivänä kuitenkin vaimo Melania Trump purskahtaa itkuun ja Donald Trump on yhtä järkyttynyt kuin lähes koko maailma. Eihän siinä näin pitänyt käydä!

Onneksi Trumpin kampanjaa luotsannut Steve Bannon, oikeistolainen kaaosmestari, on tilanteen tasalla. Hän pitää alusta alkaen Trumpia pelkkänä trumpismin symbolina, jonka kautta hän pystyy hallitsemaan ja muuttamaan maata. Kun Trumpit yrittävät toipua järkytyksestä, Bannon on jo ehtinyt tehdä nimilistan haluamistaan ministereistä. Hän on tyytyväinen: vihdoinkin Amerikasta tulee todellinen oikeistolainen maa.

Trumpin presidenttiyden alkupäivät ovat kaoottisia (mutta kaaoksesta tulee pian uusi normaali): Trumpilla ei ole minkäänlaista suunnitelmaa, henkilökuntaa eikä varsinkaan ymmärrystä siitä, mihin hän on ryhtymässä. Hän ympäröi itsensä perheellään ja luottoystävillään, joista suurin osa on poliittisesti täysin kokemattomia. Viisaimmat ystävät pakenevat. Bannon valitsee Valkoisesta huoneesta omin avuin itselleen työhuoneen ja asettuu sinne, joskus päiväkausiksi. Häntä pidetään Trumpin joukosta älykkäimpänä, koska hänen tiedetään joskus lukaisseen muutaman kirjan. Ivanka ja Jared Kushner, aviopari, jota Bannon vihaa ja kutsuu Jarvankaksi, alkaa hääriä presidentillisissä tiloissa ilman erityistä asemaa tai kykyä. Donald Trump päättää, että Jared Kushner saa tehtäväkseen neuvotella Lähi-itään rauhan. Valkoisen talon henkilökunta seuraa heidän toimiaan sanattomina.

Ennen Donald Trumpin valtakautta Valkoisessa talossa pyrittiin tekemään päätöksiä asiantuntijoiden avulla. Trumpin kaudella asiantuntemuksesta tulee haitta. Tieto on Trumpin mielestä yliarvostettua. ”Kaiken maailman dosentteja” katsotaan karsaasti uudessa Amerikassakin. Trumpin mielestä mututuntumalla pärjää oivallisesti; onhan hänkin päässyt sillä tavalla presidentiksi.

Viikot ja kuukaudet kuluvat, mutta Valkoisen talon kaaos ei hellitä. Trump on tuuliviiri, jonka keskittymiskyky on olematon. Hän janoaa arvostusta ja menestystä, mutta kukaan ei tunnu pitävän hänestä. Mediakin pilkkaa häntä. Lähipiiristä ei tule apua. Se taistelee vallasta, ja jokainen sen jäsen pyrkii palvelemaan vain omia etujaan. Bannon, joka on kauhea, häijy ja outo, tekee julmia letkautuksia Jarvankalle ja vuotaa lehdistölle ilkeitä tarinoita pariskunnasta. Jarvanka, joka koostuu kahdesta hemmotellusta, tietämättömästä typeryksestä, oikuttelee, kantelee Trumpille Bannonin kataluudesta ja yrittää saada savustettua Bannonin ulos. Ja jossakin välissä pitäisi ehtiä saada aikaan se Lähi-idän rauhakin.

Tulta ja tuhoa on sekoitus juoruja, helvetillistä työpaikkapolitiikkaa ja kertomuksia hyvin omalaatuisista ihmisistä. Mikään fiktiivinen tarina ei voi yltää samanlaiselle tasolle kuin Trumpin oikea Valkoinen talo. Tulta ja tuhoa on hyvin kirjoitettu ja jäsennelty kirja. Sen huumori on synkkää ja kauheaa, mutta silti kiistatonta, ja sitä lukiessa käykin usein mielessä ajatus: Voiko tälle enää edes nauraa?

Tämän teoksen alkukielisen version Fire and Fury on aiemmin vinkannut Sami Eerola.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...