Peter Franzén: Tumman veden päällä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Näyttelijänä paremmin tunnetun Peter Franzénin esikoisromaani on herkkä ja välillä riemastuttavan hauska kasvukertomus. Pete ei ole vielä koulussakaan, tosin hän aloittaa kohta ja jokainen päivä sisältää jotakin uutta ja ihmeellistä, kauheaa tai mukavaa, ehkä jotain outoakin.

Pete rakastaa Pikkusiskoa sekä Vaaria, molempia omalla tavallaan. Heissä on jotakin erilaista, molemmissa. Ja Vaarin tarinat ovat hienoakin hienompia, suorastaan uskomattomia. On myös Isä, joka välillä muuttuu. Äiti on äiti, ihana. Pete joutuu kuitenkin kuulemaan lisääntyviä riitoja ja outoja ääniä yön keskellä.

Lopulta kirjassa käy ilmi, että Pete joutuu säännöllisesti todistamaan pahoinpitelyä, perheväkivaltaa ja jopa itse kokemaan sitä. Jotenkin asia ei vain hyppää varsinaisesti silmille, asioille annetaan aikaa kehittyä muutenkin. Pakenemiset äidin kanssa tämän vanhempien luokse turvaan muuttuvat pian toistuviksi ja Vaari saa jälleen kertoa tarinoita ja hellitellä lapsenlapsia.

Kirja on hellyttävän rankka kuvaus lapsuudesta ja perheväkivallasta. Kaikesta vaietusta muutoin niin mallikkaassa elämässä. Hienosyinen, lujassa otteessaan pitävä romaani. Suosittelen luettavaksi kaikille vielä ihmiseksi itsensä tunteville – tämä koskettaa taatusti jokaista.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...