David Raker on kokenut kadonneiden etsijä. Tällaista toimeksiantoa hänelläkään ei tosin ole aiemmin ollut. Richard Kite on kutsunut Rakerin tapaamiseen, jossa hän kertoo kadonneen tapauksesta tarkemmin. Puhelimessa hän ei suostu puhumaan mitään. Tapaaminen sovitaan kirkkoon, jossa Richard tekee vapaaehtoistyötä.
”Richard, kuka on kadonnut?” kysyin uudelleen. Hän ei näyttänyt edes kuulevan minua, tuijotti vain nurkkaa, johon valo ei yltänyt ikkunoista. Mutta juuri kun aioin kysyä kolmannen kerran, hän kääntyi minuun päin. ”Minä olen”, hän sanoi. Katsoin häntä ymmälläni. ”Olet mitä?” ”Minä olen kadonnut”.
Raker miettii Richardin tavattuaan, että hän muistaa tämän jostakin. Alettuaan laatia toimintasuunnitelmaa itselleen, hän muistaa, että Richardin löytymisestä on kirjoitettu paljon lehdissä, ja Richardista on käytetty mediassa nimeä Tuntematon mies.
Rakerilla alkaa haastava tehtävä. Richard on menettänyt muistinsa, eikä muista muuta kuin etunimensä, sukunimikin on hänen itsensä keksimä. Melkein vuosi aiemmin hänet oli löydetty Hampshiren meripelastusaseman lähettyviltä Coldwell Point -nimiseltä rantakaistaleelta pahasti ruhjoutuneena. Lääkärit ovat todenneet Richardin kärsivän dissosiatiivisesta muistinmenetyksestä. Se voi johtua yhtä hyvin fyysisestä kuin psyykkisestäkin vammasta.
Rakerille on selvää, että henkilöllisyyden selvittäminen täytyy aloittaa niistä henkilöistä, joita Richard nyt tuntee. Heitä ovat paikallinen kirkkoherra Barton, joka otti yhteyttä poliisiin, ja tarjosi apua Richardista huolehtimiseksi, kunnes hänen muistinsa palautuu. Richard on saanut apua myös leirintäalueen johtajalta, joka on tarjonnut hänelle karavaaniparkista asuntovaunumajoituksen. Vuokra kuitataan Richardin tekemillä töillä, joita leirintäalueella riittää.
Raker miettii, kuinka vaikeaa hänen on selvittää Richardin henkilöllisyys, kun tällä ei ole edes nimeä. Hän ei muista menneisyydestä etunimensä lisäksi mitään muuta kuin sen, että hän on ehkä asunut lapsena meren rannalla, hän on huomannut, että hän osaa uida ja ajaa autoa. Hän muistaa lapsuudestaan myös jonkin lastenohjelman. Richardia ahdistaa, kun hän ei saa hoidettua itse asioitaan ollenkaan, koska hänellä ei ole nimeä eikä henkilötunnusta.
Richard on käynyt psykologi Naomi Russumin luona keskustelemassa ahdistuksestaan. Russum on kokeillut jopa hypnoosia herättääkseen Richardin muistoja, mutta turhaan. Myös Raker tapaa Russumin, ja saa tästä oudon vaikutelman. Rakerin ajatus on, että Russum tietää Richardista jotain, jota hän ei halua paljastaa. Rakerilla on tapana turvautua poikkeuksellisiin tutkimusmenetelmiin, ja koska hän luottaa intuitioonsa, hän alkaa seurailla Russumin tekemisiä.
Joillekin Rakerin tutkimukset ovat uhka. Raker ymmärtää, että kaikki salaisuudet paljastuvat Britannian merentakaisilla alueilla, jonne on matkaa yksitoistatuhatta kilometriä. Sinne Rakerin pitää matkustaa löytääkseen vastauksia.
Tim Weaverin Tuntematon mies on mielenkiintoinen tarina siitä, miten vaikeaa on selvittää asioita, jos käytössä ei ole mitään faktatietoa. Toisaalta pienikin linkki voi auttaa viemään asioita eteenpäin. Tässä kirjassa kokonainen kyläyhteisö on saatu pelon valtaan manipuloimalla, eikä kukaan ollut riittävän fiksu huomatakseen vedätystä. Tarina oli melkein kuin Keisarin uudet vaatteet -satu, jonka uskomuksen voi rikkoa vain viaton lapsi, joka ei ole manipuloitavissa. Vaikka rikosten selvittely on aikaa vievää puuhaa, niin missään vaiheessa kirjaa lukiessa ei pitkästynyt, eikä voinut ajatellakaan lopettavansa kirjaa kesken.
Suosittu englantilainen rikoskirjailija Weaver tuottaa ja juontaa myös suosittua Missing-podcastia. Ehkäpä siinä ohjelmassa on tullut vastaan idea näin erikoisesta juonesta. Tuntematon mies on kahdeksas osa kadonneita ihmisiä etsivästä David Rakerista kertovassa kirjasarjassa.