Robert Seethaler: Tupakkakauppias

Tupakkakauppias

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

On vuosi 1937, kun 17-vuotias Franz muuttaa Wieniin ja pääsee oppipojaksi Otto Trsnjekin tupakkakauppaan. Ajat ovat kääntymässä synkemmiksi: Hitler liittää Itävallan pian osaksi Kolmatta valtakuntaa, ja Wienissäkin olot muuttuvat. Iloisesta kaupungista tulee natsien näyttämö, ja juutalaiset vallankin ovat ahtaalla.

Yksi Franzin kanta-asiakkaista on nurkan takana asuva professori Sigmund Freud, jonka kanssa Franz ystävystyy. Freud on jo yli 80-vuotias, vanha ja hauras, mutta rakastaa hyviä sikareja, joita Franz hänelle kaupasta toimittaa. Muutamilla vierailuillaan Franz avaa sydämensä Freudille, joka kehottaa Franzia rakastumaan, elämään. Juutalaisena Freud joutuu lopulta pakenemaan Lontooseen, ja tämä lohduton tilanne saa myös Franzin radikalisoitumaan.

Nappasin Robert Seethalerin läpimurtoteokseksi tituleeratun Tupakkakauppiaan käsiini heti saatuani luetuksi hänen uudemman Kokonainen elämä -romaaninsa. Enempää tämän mainion itävaltalaiskirjailijan tuotantoa ei suomeksi taidakaan olla tarjolla. Tupakkakauppiaassa Seethaler perehtyy yhteen viime vuosisadan synkeimmistä episodeista. Nuoren sydänsuruisen pojan näkökulma on hieno. Paitsi rakastettunsa, Franz menettää myös ystävänsä ja mentorinsa. Franzin on pakko kasvaa aikuiseksi, ottaa täysi vastuu itsestään.

Aseman sisääntulon kohdalla oli kaasulyhty, johon Franzin oli heti pitänyt tarttua, kun hän aikanaan oli saapunut Wieniin. Miten pitkä aika siitä mahtoikaan olla? Vuosi? Puolet elämästä? Kokonainen elämä?

Tupakkakauppias oli kiehtova lukukokemus, jos kohta ei ehkä ihan yhtä sykähdyttävä kuin Kokonainen elämä. Yksi oikolukukierros lisää ei myöskään olisi ollut pahitteeksi, lyöntivirheitä oli painotuotteessa aika liuta. Mutta kaikkiaan Robert Seethalerin tuotantoa kelpaa kyllä suositella!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...