Petteri Nuottimäki: Varaudu pahimpaan

Varaudu pahimpaan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Varaudu notkistamaan naurulihaksiasi Petteri Nuottimäen tahtiin. Esipuheessaan, kirjeessä kirjailijalta, Nuottimäki lupaa ennen kaikkea hauskan kirjan. Sen lupauksen hän täysimittaisesti lunastaa esikoisromaanillaan, jota hän kutsuu sepitetyksi sukukronikaksi. Tarinassa on totta toinen puoli – tai vähintäänkin raamit, joiden varaan rakentuu hulvaton perhetarina.

Muuttoliike Suomesta Ruotsiin on vilkkaimmillaan 1960–70-lukujen taitteessa. Myös Matti ja Beata Aalto lähtevät matkaan rakentamaan uutta elämää perheelleen naapurimaassa. Matti oli tosin ehtinyt jo tutustua ruotsalaiseen elämänmenoon jatkosodan jälkeen, jolloin kipinäherkkää sisäpoliittista tilannetta osa sotaan osallistuneista katsoi viisaimmaksi seurailla matkan päästä. Matin suomalainen, melko totinen ja ehkä katsantokannaltaan putkimallinen mentaliteetti ei aivan kivutta taivu ruotsalaisuuden mutkille. Vakaasti hän kuitenkin rakentaa perheensä hyvinvointia ja saa perustamansa yrityksen menestymään.

Matin ja Beatan lapset varttuvat Ruotsissa ja omaksuvat sen elämäntavan luonnostaan. Alusta asti Matti on toivonut voivansa ohjailla lapsia mieleiseensä suuntaan ja nähdä heidän menestyvän. Hän järjestää lapsilleen vuosittaiset puhuttelut, kuin kehityskeskustelut konsanaan. Raimo, Elina ja Antti kuitenkin tekevät valintoja, jotka isä näkee käsittämättöminä epäonnistumisina. Jollekin lapsista firma olisi kuitenkin voitava jättää, joten Matti järjestää perinnöstä kilpailun ja pyrkii näin sytyttämään lastensa kunnianhimon.

Varaudu pahimpaan on kutkuttavan hauska kirja ruotsinsuomalaisuudesta. Kirjan henkilöistä erityisesti Matin sielunelämä tulee lukijalle tutuksi ja kaikessa totisuudessaan hän on symppis oman tiensä kulkija. Ja tiellähän on pituutta; Hämeen aarniometsistä yksilökeskeiseen ruotsalaiseen yhteiskuntaan, jossa miehetkin puhuvat tunteistaan. Kirja ilmestyi ruotsiksi viime vuonna ja onkin mielenkiintoista miettiä, mikä kirjassa kolahtaa ruotsalaisiin ja mikä taas päällimmäisenä meihin suomalaisiin. Varaudu pahimpaan on mielestäni alkuvuoden uutuuksien huumorihelmiä ja sitä on helppo suositella.

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...