Robert Asprin (toim.): Varkaiden maailma

Osta kirja itsellesi

Varkaiden maailma (Thieves’ World, 1979) kuvaa näennäiskeskiaikaista kaupunkia, varkaiden ja kurkunleikkaajien pesää nimeltä Turvapaikka.

Kirjassa on kahdeksan miekka ja magia -novellia kahdeksalta fantasiakirjailijalta. Kokoelman toimittaneen Robert Asprinin lisäksi mukana ovat Lynn Abbey, Poul Anderson, Marion Zimmer Bradley, John Brunner, Joe Haldeman, Andrew J. Offutt ja Christine DeWees.

Erikoista Varkaiden maailmassa on, että kirjoittajat ovat sijoittaneet tarinansa yhteiseen, jaettuun ympäristöön ja antaneet muille luvan lainata hahmojaankin. Näin yhden tarinan päähenkilö saattaa vilahtaa toisen tarinan sivuhenkilönä, mikä lisää kokonaisuuden moniäänisyyttä.

Mutta huolimatta muutamasta värikkäästä henkilöhahmosta (mehukkaimpana velho Enas Yorl, jonka ylle langetettu kirous panee hänet muuttamaan jatkuvasti muotoaan) novellit tuppaavat jäämään hengettömiksi. Välillä sorrutaan pikkunäppäryyteen.

Loppua kohden kokoelma terästäytyy. Joe Haldemanin Veriveljet on tinkimättömän raadollinen ja käänteissään äkkinäinen kuvaus huumekauppiaan päivästä. Christine DeWeesin Myrtis taas tutkailee kepeästi ilotalon emännän elämää ja arvoja. Sokerina pohjalla Marion Zimmer Bradleyn Sinisen tähden salaisuus kertoo runollisesti, kuinka maagi Lythande joutuu perin epätavalliseen kamppailuun suojellakseen salaisuutta, johon hänen mahtinsa on sidottu.

Kirja päättyy toimittaja Asprinin selostukseen Varkaiden maailman synnystä. Leikillistä itsesääliä huokuva vuodatus tarjoaa kurkistuksen amerikkalaisten ammattifantastien arkeen: maineen varjopuolena on ainainen kiire, jolta ei tahdo jäädä aikaa uusien ideoiden kypsyttelyyn. Ihmekös sitten, että valtaosa nykyfantasiasta on silkkaa roskaa, kun tekstejä suolletaan liukuhihnalta.

Kirjan jälkisivuilla mainostetaan myös jatko-osaa, jota ei koskaan suomeksi julkaistu. Eipä tuo suuri menetys liene, mutta kyllä parin hahmon kohtaloista voisi lukea enemmänkin.

Kokoelma kelvannee kevyeksi välipalaksi (anti)sankarifantasian ystäville.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...