Juha Metso ja Juha Vakkuri: Voodoo – Afrikan arkea

Osta kirja itsellesi

Voodoo, tai oikemmin vodun, on Länsi-Afrikan tärkeimpiä uskontoja. Sen vaikutukset jokapäiväiseen elämään alueella ovat hyvin merkittäviä: tärkeissä päätöksissä esi-isiä ja jumalia on kuultava. Mustalla magialla, johon vallankin elokuvallinen voodoo herkästi sekoitetaan, ei juurikaan ole tekemistä aidon uskonnonharjoittamisen kanssa. Vodun on muutakin kuin fetissit ja poppamiehet.

Vodun-uskonnon tärkein keskus on Beninin Grand-Popon kylässä. Ei aivan sattumalta Grand-Popo on myös Juha Vakkurin perustaman suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskus Villa Karon koti. Yksi lukuisista suomalaisista Villa Karossa stipendiaattina toimineista taiteilijoista on valokuvaaja Juha Metso. Metso kuvasi Beninissä nimenomaan tavallisia ihmisiä ja vodun-uskonnon harjoittamista. Kun tuli aika koota kuvista jonkinlainen kokonaisuus, päätyi hän pyytämään Vakkuria kirjoittamaan lyhyitä tekstejä arjesta Beninissä. Yhdessä Vakkurin tekstinpätkät ja Metson kuvat muodostavat kauniin kirjan: Voodoo – Afrikan arkea.

Voodoo – Afrikan arkea on siis varsin kaunis esine jämäkässä graafisessa mustavalkoisuudessaan. Muutamat mukana olevat värivalokuvat itse asiassa mielestäni hieman rikkovat teoksen harmoniaa, mutta ei siitä sen enempää. Juha Metso on joka tapauksessa loistava valokuvaaja, jonka otoksissa Benin ja villi vodun todella heräävät henkiin ja tulevat lähelle. Vakkurin tekstit ovat taattua laatua – asiallisia, kulttuurisesti syväluotaavia, mutta silti helpon ja hyväntuulisen pakottomia. Kirjaa voi selailla vähin erin, keskittyä kuviin tai tarinoihin. Tunnelma ja vaikutelmat välittyvät.

Tämän vuoden tärkeimpiä löytöjä itselleni ovat Juha Vakkurin kirjat. Nyt yhdistettynä loistavaan kuvajournalismiin ne tekevät edelleen suuren vaikutuksen. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...