Sari Kivistö ja H. K. Riikonen (toim.): Mitä jokaisen tulee tietää antiikista : Kreikka & Rooma

Mitä jokaisen tulee tietää antiikista

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Antiikin aikojen tuntemuksen katsotaan kuuluvan yleissivistykseen. Siihen viittaa tämän kirjan nimikin. Miksipä ei. Sen verran paljon länsimainen kulttuuri nykyäänkin nojaa antiikin aikoihin, että antiikin Kreikan ja Rooman perusteiden hallitseminen on ihan kelpo osa yleissivistystä, jos nyt ei ihan pakollista perustietoa välttämättä olekaan.

Tartuin itse tähän Sari Kivistön ja H. K. Riikosen toimittamaan teokseen, koska se sisältyi opintojeni Länsimaisen kulttuurin teemat ja kuvastot -kurssin aineistoihin. Kirja oli kyllä kiinnostava itsessäänkin, eikä vain opintojen osana.

Teos koostuu kahdeksasta artikkelista, jotka käsittelevät antiikin maailmaa monipuolisesti. Ensin esitellään klassiset kielet, kreikka ja latina. Kirjallisuutta käsittelevä artikkeli aloittaa Homeroksen nimiin pannuista teoksista ja esittelee antiikin runoutta ja draamaa.

Kuvataidetta ja arkkitehtuuria esitellään artikkelin verran. Kuvataiteista puhutaan vain kuvanveistosta, arkkitehtuurin puolella esitellään temppeleitä, teattereita, kylpylöitä ja roomalaisia huviloita. Antiikin myyttejä ja uskontoja käsittelevässä artikkelissa käydään läpi Olympoksen jumalperhe eri rooleineen, mutta myös inhimillisempiä myyttien sankareita.

Filosofia on ilmeinen aihe antiikista puhuttaessa, onhan sanottu että eurooppalaisen filosofian historia on vain sarja alaviitteitä Platonin teoksiin. Artikkeli esittelee myös Sokrateen ja Aristoteleen. Valtiosta ja yhteiskunnasta esitellään ateenalaista demokratiaa, roomalaista oikeuslaitosta ja Rooman maailmanvaltaa.

Lopuksi tarkastellaan vielä antiikin sivistysajatuksen perintöä länsimaisessa humanismissa ja renessansseja, jotka palauttivat antiikin ihanteita arvostuksen keskiöön. Lopussa on vielä pieni artikkeli siitä, miten antiikkia on ihailtu ja kritisoitu modernia aikaa lähestyttäessä.

Mitä jokaisen tulee tietää antiikista on oikein mainio ja sopivan kompakti artikkelikokoelma, josta välittyy hyvin perustiedot antiikin maailmasta. Kirjoittajat ovat akateemisesti ansioituneita ja hyvin asiaansa perehtyneitä, ja osaavat myös kirjoittaa varsin sujuvaa ja maallikollekin aukenevaa tekstiä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...