Totuudenetsijät

Nina Kokkinen: Totuudenetsijät : Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa

Filosofian tohtori Nina Kokkisen väitöskirjan 'suomennos' tässä käsillä kolmen suomalaisen taidemaalarin ajattelusta ja herkkyydestä kokea olemisen monimuotoisuus. Suomen Taideyhdistys myönsi Kokkiselle tästä Totuudenetsijät-kirjasta vuosittaisen Edvard Richter -palkinnon laadukkaasta taidekirjoittamisesta kirjan ilmestymisvuonna 2019. Kun krist... Lue koko vinkki »
Tove Janssonin Helsinki

Juha Järvelä: Tove Janssonin Helsinki

Tove Janssonin elämää on kuvattu ahkerasti erilaisissa medioissa viimeisten vuosien aikana. Hänestä on ilmestynyt useampia kirjoja, hänen tuotantonsa oli näyttävästi esillä Didrichsenin taidemuseossa aiemmin vuonna 2021 ja nähtiinhän Tove valkokankaallakin, kun Alma Pöysti näytteli vakuuttavasti Toven roolin 2020 ensi-iltansa saaneessa palkitussa T... Lue koko vinkki »
Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa

”Tarinani kertoo eurooppalaisesta identiteetistä, joka on juuttunut kiinni menneisyyteen, ja tuon menneisyyden alennusmyynnistä globalisoituneilla markkinoilla… Siitä tulee rakkauden tunnustus Euroopalle sellaisena kuin se joskus oli. Euroopalle, joka tällä hetkellä on jäämässä viimeisen ja lopullisen barbaarihyökkäyksen jalkoihin sen vuoksi, milla... Lue koko vinkki »
Suomen kultakausi

Elina Seppälä ja Mikko-Olavi Seppälä: Suomen kultakausi

Suomen kultakausi oli minulle yksi tämän syksyn odotetuimpia kirjoja, enkä joutunut pettymään. Suomen taiteen kultakaudesta 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa on toki kirjoitettu paljon ennenkin, mutta ei tässä laajuudessa. Elina ja Mikko-Olavi Seppälä eivät käsittele vain kultakauden kuvataidetta, vaan yhtälailla myös arkkitehtuuria, kirjallisuut... Lue koko vinkki »

Pekka Valtonen: Hullun keisarin hovissa

En varmaankaan ole ainoa ihminen, joka ei osaa heittämällä sanoa, miksi Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari Rudolf II:n (1552-1612) valtakausi oli aikanaan merkittävä. Itse asiassa mietin kirjaa aloitellessani olenko edes kuullut aikaisemmin koko hallitsijasta, kenties muutamaa hajamainintaa lukuunottamatta. Pekka Valtosen Hullun keisa... Lue koko vinkki »

Annukka Mäkijärvi, Hanna-Reetta Schreck ja Iida Turpeinen: Ellen T.

Ellen Thesleff on ollut viime aikoina paljon tapetilla ja viime syksynä kuuluisasta symbolistista ja ekspressionistista saapui viimein myös sarjakuva. Thesleffin elämää tarkastellaan sarjakuvassa kolmen paikkakunnan kautta, joilla oli voimakas vaikutus hänen elämäänsä ja ilmaisuunsa. Pariisissa Thesleff uppoutui eri taidevirtausten maailmaan ja sii... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »

Liisa Väisänen: Ranska, rakkaudella

Liisa Väisäsen asiantuntevassa matkassa jälleen! Aiemmin olen täällä jo vinkannut hänen kirjoistaan Enemmän Espanjaa ja Kaikki Italiani. Tällä kertaa kierroksessa on Euroopan suurvalta Ranska. Kirjaa lukiessa todellakin palautuu mieleen niin Ranskan merkitys Euroopan historiankirjoituksessa kuin maan asema eurooppalaisessa päätöksenteossa yhä tänää... Lue koko vinkki »

Juri Nummelin (toim.): Sarjakuvan lyhyt historia

Yksi taidemuoto, josta suomeksi on hyvin vähän tietokirjallisuutta, on sarjakuvat. Myönnettävästi sarjakuvat ovat olleet marginaaliharrastus Suomessa, jopa aikoina jona sarjakuvat ovat eläneet ensimmäistä kultakauttaan. Nyt monien seikkojen takia harrastus on pääsemässä isompaan valokeilaan ja elää jonkinlaista uutta kulta-kautta. Sarjakuvan lyh... Lue koko vinkki »

Helena Ruuska: Hugo Simberg : Pirut ja enkelit

Enpä kovin innostuneena asettunut sanan ääreen, kun en kuvataiteista juuri 'kiksaannu' enkä irti tahdo saada. Mutta. Hei halleluja! Tämä tärppäsi, imaisi mukaansa seikkailuun ja nyt tiedän Hugo Simbergistä, Simbistä, paljon muutakin kuin että hän syntyi Haminassa kaksosena everstiluutnantti-isän yhdentenätoista lapsena vuonna 1873 ja Viipurista tul... Lue koko vinkki »

Santiago García ja Javier Olivares: The Ladies-in-Waiting

Diego Velázquezin maalaus Las Meninas eli Hovinaiset on eräs taidehistorian runsaimmin analysoituja maalauksia. Monimerkityksellistä maalausta on kutsuttu muiden muassa taiteen filosofiaksi maalauksen muodossa ja se on inspiroinut lukemattomia myöhempiä taiteilijoita. Picasso esimerkiksi teki Las Meninaksesta peräti 58 omaa versiotaan. Santiago ... Lue koko vinkki »
Enemmän Espanjaa

Liisa Väisänen: Enemmän Espanjaa : Matkoja maahan josta on moneksi

Noin vuosi sitten tein Liisa Väisäsen mukana kirjamatkan Italiaan ja luin hänen kirjansa Kaikki Italiani. Nyt on tarjolla uusi lukumatka tämän matkailun ammattilaisen ja kulttuuritietäjän johdolla, tällä kertaa Espanjaan. Asuttuaan parikymmentä vuotta Italiassa Liisa Väisänen muutti miehensä kanssa Espanjaan. Sen lisäksi, että hänellä on jo työnsä ... Lue koko vinkki »
Kaikki Italiani

Liisa Väisänen: Kaikki Italiani : Matkoja maahan, josta on moneksi

Kun kyseessä on Italia, on aivan mahdotonta tyytyä pintaraapaisuihin. Liisa Väisäsen Kaikki Italiani on herkullinen syväsukellus maan sielunelämään, kulttuuriin ja historiaan. Tosin: "Italialainen on italialainen vain niinä harvoina hetkinä, kun Italian jalkapallojoukkue pelaa Ranskaa vastaan." Ensisijaisesti hän on toscanalainen, roomalainen tai k... Lue koko vinkki »

Milo Manara: Caravaggio : Miekka ja paletti

Milo Manara on sarjakuvapiirtäjä, jonka tuotanto lienee useimmille suomalaisille tuntematon. Italialaisen tuotantoa on kuitenkin käännetty suomeksi yllättävänkin paljon lukuisten suomalaisten kustantajien voimin. Milo Manaran tavaramerkkinä on vahva erotiikan käyttö tarinoissaan. Caravaggio : Miekka ja paletti on erotiikka-ilottelun sijaan vakav... Lue koko vinkki »
Saturnuksen renkaat

W. G. Sebald: Saturnuksen renkaat : Pyhiinvaellus Englannissa

Kertoja, joka voisi olla kirjailija itse, kuljeksii 1990-luvun Englannissa East Anglian rannikkoseutujen pienissä kaupungeissa. Hän pitää lukijalle esitelmää aiheesta joka milloinkin ja mistäkin syystä aiheeksi assosioituu. Rannikkokaupunkien menneen kylpyläloiston kuvailusta tarina kulkee sillin luonnonhistoriaan, sitten Hollannin kautta orjuud... Lue koko vinkki »

Torgrim Eggen: Sisustaja

Sigbjørn Lunde on menestyvä kolmekymppinen sisustusarkkitehti, joka muuttaa uuteen isoon asuntoon avovaimonsa kanssa. Sigbjørnin suunnitellessa oman asuntonsa sisustusta hän saa muutamia isoja toimeksiantoja, jotka takaavat hänelle töitä pitkäksi ajaksi eteenpäin. Pääprojektiksi nousee rikkaan yritysjohtajan vastikään hankkima omakotitalo, jonka si... Lue koko vinkki »