Santiago García ja Javier Olivares: The Ladies-in-Waiting

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Diego Velázquezin maalaus Las Meninas eli Hovinaiset on eräs taidehistorian runsaimmin analysoituja maalauksia. Monimerkityksellistä maalausta on kutsuttu muiden muassa taiteen filosofiaksi maalauksen muodossa ja se on inspiroinut lukemattomia myöhempiä taiteilijoita. Picasso esimerkiksi teki Las Meninaksesta peräti 58 omaa versiotaan.

Santiago Garcian ja Javier Olivareksen sarjakuva The Ladies-in-Waiting kertoo Velázquezin elämäntarinan ja kuinka hän tuli maalanneeksi kuuluisan teoksensa. Se on kertomus myös siitä miten Las Meninas on inspiroinut jälkipolvia aina Salvador Dalista Goyaan.

Vaikka sarjakuva onkin fiktiota, niin se parhaansa mukaan nojautuu faktoihin ja historiallisiin lähteisiin. Sarjakuvassa sukelletaankin syvälle 1500-luvun espanjalaiseen yhteiskuntaan ja taiteen maailmaan. Velázquezin tuttavapiiriin kuuluu esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Juan de Pareja ja Alonso Cano kuninkaallisista puhumattakaan, mutta mikäli edellä mainitut nimet eivät sano mitään, niin ei haittaa. Taiteilijaelämä (tai elämä ylipäätään) oli tuolloin sen verran värikästä ja väkivaltaistakin, että tämän sarjakuvan luettuaan nimet jäävät varmasti muistiin.

Siltikin on sanottava, että on se eduksi, mikäli aihepiiri on ennestään edes jokseenkin tuttu. Sarjakuvassa on useampi aikajana, ja historiallisia hahmoja tulee sen verran paljon eteen, että tarinan seuraaminen välillä herpaantuu Wikipediaa selaillessa. Tämä ei ole omalta osaltani niinkään kritiikkiä, koska pidin siitä, että sarjakuvaa lukiessa oikeasti törmäsi koko ajan uuteen tietoon, mutta kaikki eivät asialle varmasti lämpene.

Sarjakuvan visuaalinen tyyli ansaitsee ehdottomasti oman manintansa. Olivares on selkeästi inspiroitunut Picasson Las Meninas tulkinnoista, mikä tuo sarjakuvaan hyvin omalaatuisen modernin ulkoasun. Se on ollut kuvittajalta hyvä oivallus, sarjakuvassa eri aikatasot ja taiteelliset tulkinnat saavat hienosti oman visuaalisen äänensä.

The Ladies-in-Waiting on erinomaisen hallittu ja tyylikäs kokonaisuus, joka on melkein pakkolukemista taiteesta ja historiasta kiinnostuneille. Lisää tällaista, kiitos!

Velázquezin ja Flaminian romanssi ei ala aivan otollisimmalla tavalla.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...