W. G. Sebald: Saturnuksen renkaat : Pyhiinvaellus Englannissa

Saturnuksen renkaat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kertoja, joka voisi olla kirjailija itse, kuljeksii 1990-luvun Englannissa East Anglian rannikkoseutujen pienissä kaupungeissa. Hän pitää lukijalle esitelmää aiheesta joka milloinkin ja mistäkin syystä aiheeksi assosioituu.

Rannikkokaupunkien menneen kylpyläloiston kuvailusta tarina kulkee sillin luonnonhistoriaan, sitten Hollannin kautta orjuuden ja kolonialismin historiaan, Kiinan hoviin ja oopiumsotaan, takaisin Eurooppaan ja sen viime vuosisadan sotiin, ja vielä silkin julmaan kauneuteen.

Rembrandt ja anatomianluento, Joseph Conrad ja Pimeyden sydän, varakreivi de Chateaubriand ja onneton rakkaus, Thomas Browne ja metafysiikka… kymmenet historian henkilöt asettuvat kerrontaan kauniisti kuin palapelin palat. Tekstin lomassa on lukuisia valokuvia, jotka lisäävät kerrotun konkretiaa.

Kaikessa kuvatussa on tietty murheen tuntu. Vaeltajan vapauteen liittyy kohmettavaa kauhua hänen kerratessaan historian kulkua. Kirja alkaakin siitä, että kertoja on päätynyt lähes liikuntakyvyttömänä sairaalaan jonkin aikaa tämän matkansa jälkeen, ja hänen täytyy kerrata ajatuksiaan. Tai oikeastaan kirja alkaa kolmesta mottositaatista, joista yksi selittää otsikon ja näyttäytyy lukemisen jälkeen hiukan pelottavanakin.

Selvästikään teoksen hallittu, kaunokirjallinen kokonaisuus ei ole syntynyt pelkästään taustatietoja keräämällä ja kokoamalla, vaan kiittää pitää kirjoittajan laajaa tiedollista ja sydämen sivistystä ja rikkaan mutta selkeän kerronnan lahjaa.

Hämmästyksekseni kertojan perinpohjaiset selvittelyt ja pohdinnat eivät puuduttaneet ollenkaan, vaan pikemminkin ahmin kirjan. Pitkiä, rönsyileviä tarinoita tarkkoine yksityiskohtineen ei koe juonen hidasteina, juonta kun ei ole. Vaikutelma on kuitenkin enemmän romaanin kuin vaikkapa esseekokoelman. Lukukokemus on melko omanlaisensa kaiken kaikkiaan. Kannattaa testata, millainen.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 194 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...