Vaellustarinoita

Jouni Laaksonen: Vaellustarinoita : askeleita luontoon

Viisi viikkoa Lapin erämaassa, lasten kanssa lähimetsässä, vaellus, jossa edetään myös uiden. Jouni Laaksosen Vaellustarinoissa on retkiä joka lähtöön. Hän kertoo tehneensä yli 500 retkeä pelkästään Kainuuseen, joten siinä on mistä valita. Kirjassa ei ole tiettyä teemaa, mutta retket ovat jaettu kuukausittain ja takakannen sloganiin on helppo yh... Lue koko vinkki »
Kulkijat

Jenni Räinä: Kulkijat : naisia metsissä, soilla ja tuntureilla

Eräretkeily oli pitkään hyvin miesvoittoista, mutta muutos on käynnissä ja noin puolet Kansallispuistojen kävijöistä on jo naisia. Sama tilanne ja sama muutos on näkyvissä myös eräkirjallisuudessa. Naisretkeilijöistä kertova Kulkijat on piristävän erilainen ja perusteellinen eräkirja. Kirjassa viitataan useampaan otteeseen Eeva Kilven vuonna 196... Lue koko vinkki »
Kammit ja autiotuvat

Manu Humppi: Kammit ja autiotuvat : Lapin kairojen kulttuuriperintö

Arkkitehti Manu Humppi huomasi opintojensa aikana, ettei Lapin erämaiden autiotuvista ja kammeista ole juuri kirjoitettu niiden arkkitehtuurin ja rakennusten historian kannalta, vaan kirjallisuus oli pääasiassa retkeilijöille suunnattuja luetteloita. Tilanteen paikkaamisesta avautui oiva arkkitehtiopintojen diplomityön aihe ja Kammit ja autiotuvat ... Lue koko vinkki »
Vaeltajat

Jorma Luhta: Vaeltajat

Kotimaisten luontokirjojen taso pysyy korkeana vuodesta toiseen, ja tässä viiden tähden teoksiin yksi lisää. Jorma Luhdan Tähtiyöt on yksi suosikeistani, mutta Vaeltajat menee vähintään sen rinnalle. Molemmissa on aiheena pohjoinen luonto, mutta eri teeman kautta käsiteltynä. Alussa suurimmat vaellukset tekee kirjoittaja itse. Hän hakee oikeaa r... Lue koko vinkki »
Pohjois-Skandinavian vaellusreitit

Harri Ahonen: Pohjois-Skandinavian vaellusreitit

Varmaan jokainen Suomen Lapissa retkeillyt tähyilee välillä Norjan puolelle, sinne korkeiden lumihuippujen suuntaan. Joillekin näkymä riittää, mutta osa kulkijoista haluaa laajentaa vaellusreviiriään. Heille tämä on kaivattu teos. Opas jakautuu karkeasti kahteen osaan. Aluksi käydään läpi eri alueita, karttoja, tupia ja retkeilykäytäntöjä. Kirja... Lue koko vinkki »
Kesytön erämaa

Bjørn Simonsen ja Per Simonsen: Kesytön erämaa : vaellus Norjan halki

Kesällä 2006 veljekset Per ja Bjørn Simonsen päättävät lopultakin lähteä kauan suunnittelemalleen vaellukselle. He aikovat vaeltaa kotimaansa Norjan läpi pohjoisesta etelään ja takaisin. Matkan on toki tehnyt moni muukin, mutta he aikovat toteuttaa sen omalla tavallaan. Lähtöä on ennakoitu ja suunniteltu jo pitkään, siihen on valmistauduttu vuoden ... Lue koko vinkki »
Villi vaellus

Cheryl Strayed: Villi vaellus

Cherylin elämä on hajoamispisteessä. Hän on vain 22-vuotias ja äiti menee kuolemaan keuhkosyöpään! Hän raivoissaan sekä äidille että isälle, joka häipyi jo lasten ollessa pieniä. Muut sisarukset ovat vältelleet häntä ja äitiä koko lyhyen sairauden toteamisen ja kuoleman ajan. Hän ajelehtii ympäri maata kaupungista toiseen, pätkätyöstä samanlaiseen,... Lue koko vinkki »

Lars Monsen: Kanada : armoton erämaa

Norjalainen Lars Monsen toteutti elämänsä unelman: hän kulki yksin Jäämereltä Pohjois-Alaskasta Kanadan pohjoisosien erämaiden halki Labradorin rannikolle. Matkaa kertyi 8 252 kilometriä ja aikaa kului 947 päivää. Hän teki tämän maailman ensimmäisenä ihmisenä. Yksin, seuranaan vain suurimman osan aikaa vetokoirat sekä erämaan ihmeet. Kerronta et... Lue koko vinkki »

Johanna Sinisalo: Salattuja voimia : Opas valoisille ja pimeille poluille

Johanna Sinisalo on innokas patikoija, joka on harrastanut kävelyä toistakymmentä vuotta. Patikointiteema on näkynyt Sinisalon kirjoituksissa aikaisemminkin, muun muassa Linnunaivoissa ja Kädettömät kuninkaat -kokoelman novellissa Grande Randonnée. Nyt aiheelle on omistettu kokonainen kirja. Salattuja voimia on toisaalta novellikokoelma, toisaal... Lue koko vinkki »

Robert Silverberg: Yösiivet

Yösiivet kertoo tulevaisuuden maapallosta, joka elää rappion aikaa. On kolmas sykli ja toisen syklin teknologinen edistys on kaukaista historiaa. Ihmiskunta odottaa avaruudesta tulevia valloittajia, joiden tiedetään tulevan. Tarkkailijoiden kilta katselee taivaalle, odottaen vihollisten saapumista. Kirjan päähenkilö kuuluu tarkkailijoiden kiltaan j... Lue koko vinkki »

Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi

Jäniksen vuosi on suomalaisista elokuvista suosikkini, joten olihan se kirjakin pakko vihdoin lukea. Kirja oli yllättävän, vaikkakin tervetulleen erilainen kuin elokuva. Vatanen löytää jäniksen ja loukkaantunut eläin sylissään hän päättää jättää kiireisen ja aggressiivisen elämänmenon. Vatanen hankkii taskut täyteen rahaa ja lähtee kiertämään Suome... Lue koko vinkki »

W. G. Sebald: Huimaus

Luettuani W. G. Sebaldin Saturnuksen renkaat, olin valmis pistämään miehen niiden kirjailijoiden listalle, jotka eivät elinaikanaan saaneet Nobelin kirjallisuuspalkintoa. Huimaus kuitenkin pudotti Sebaldin jalustaltaan ainakin toistaiseksi. Vuonna 1990 julkaistu Huimaus on ikään kuin luonnos 5 vuotta myöhemmin ilmestynyttä Saturnuksen renkaita vart... Lue koko vinkki »

Tapani Bagge ja Harri István Mäki: Paha paikka

Paha paikka on oikein paha paikka. Kyyti oli niin huimaa, että olin ihan kauhuissani. Välillä teki mieli huutaa apua ja helpotusta. Minussa sittenkin asuva pieni ja hento nainen ei löytänyt kirjan harmoniaa. Se tuskin oli tarkoituskaan, sillä en kuulunut kohderyhmään. Kirja on kirjoitettu hyvin ja helposti luettavaksi, huumoria millään lailla un... Lue koko vinkki »
Kirkkaan selkeää

Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää

Maarit Verrosen tuorein dystopia jatkaa Karsintavaiheen tunnelmissa. Sirut ja värikoodatut statukset ovat tuttuja jo edellisestä kirjasta, nyt vain maailma on entistäkin ankeampi. Tässä tarinassa ei juuri normaalia elämää näy, vain eri tavoin ahtaalle joutuneita ihmisiä, joilla ei ole juuri tietoa paremmasta, vain hidasta sitkuttelua ennen lopullis... Lue koko vinkki »
Saturnuksen renkaat

W. G. Sebald: Saturnuksen renkaat : Pyhiinvaellus Englannissa

Kertoja, joka voisi olla kirjailija itse, kuljeksii 1990-luvun Englannissa East Anglian rannikkoseutujen pienissä kaupungeissa. Hän pitää lukijalle esitelmää aiheesta joka milloinkin ja mistäkin syystä aiheeksi assosioituu. Rannikkokaupunkien menneen kylpyläloiston kuvailusta tarina kulkee sillin luonnonhistoriaan, sitten Hollannin kautta orjuud... Lue koko vinkki »

Kai-Veikko Vuoristo: Missä pitkospuut päättyvät

Tietoa, tunnelmaa, uteliasta seikkailuhenkeä sekä paljon kilometriä pohjoisen taivaan alla. Missä pitkospuut päättyvät alkaa tietokirjamaisesti, mutta muuttuu pikkuhiljaa tunnelmointipainotteisemmaksi. Vaellus- ja retkeilyaiheisen tietopaketin jälkeen, sivulta 89 lähtien, on varsinaisten retkikertomusten vuoro. Kirjoittajalla on vuosien vankka k... Lue koko vinkki »

Juha Hurme: Puupää

Puupään sisältönä ovat näyttelijä N:n jälkeenjääneet paperit kertojan selityksin varustettuna. Kertoja on tarkemmin määrittelemätön teatterin taustatyöläinen ja N:n ystävä. Hänen oma kerrontansa kulkee teoksen alussa ja jokaisen luvun alussa. Itse luvut koostuvat N:n kirjoittamista kolmesta vihosta, joihin sisältyy paitsi N:n omaa tuotantoa, myös T... Lue koko vinkki »

Johanna Sinisalo: Linnunaivot

Tyttö tapaa pojan, tyttö ja poika, Heidi ja Jyrki, ihastuvat — ja lähtevät yhdessä kuukausien vaellusreissulle Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Tarinan pääjuonteena kulkee reissun kohokohta, Tasmanian etelärannikkolla kulkeva South Coast Track, jota pariskunta vaeltaa. Väliin leikataan takautumia taustoittamaan tapahtuneita. Tasmanian jylhä luo... Lue koko vinkki »