Manu Humppi: Kammit ja autiotuvat : Lapin kairojen kulttuuriperintö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Arkkitehti Manu Humppi huomasi opintojensa aikana, ettei Lapin erämaiden autiotuvista ja kammeista ole juuri kirjoitettu niiden arkkitehtuurin ja rakennusten historian kannalta, vaan kirjallisuus oli pääasiassa retkeilijöille suunnattuja luetteloita. Tilanteen paikkaamisesta avautui oiva arkkitehtiopintojen diplomityön aihe ja Kammit ja autiotuvat ilmestyi vuonna 2008.

Nyt käsillä oleva kirja on pitkään työstetty suurelle yleisölle suunnattu painos diplomityöstä. Kirjasta on jätetty pois akateemiset lähdeviitteet ja tutkimusaineistot. Kirja esittelee erämaarakentamista ja pohtii erämaan ja rakennuksen välistä suhdetta. Kirjassa esitellään myös kammit ja autiotuvat rakennustyyppeinä historiasta lähtien ja käyden läpi esimerkkejä nykyisistä tuvista.

Kirjasta löytyy myös ajatuksia erämaarakennusten korjaamisesta ja uudisrakentamisesta. Lopussa on muun muassa ehdotelmat autiotuvan mallille niin metsämaahan kuin tunturien avomaisemiin ja uuden kammin suunnitelmat, jotta perinteinen rakennusmalli pysyisi elävänä ja käytössä.

Kammit ja autiotuvat on kiehtova kirja, jonka luin mielenkiinnolla, vaikka itse en varsinaisesti aiheesta olekaan kiinnostunut. Sehän on perinteinen hyvän tietokirjan merkki. Kokeneissa lapinkävijöissä ja autiotuvissa yöpyneissä kirja herättää varmasti enemmän vastakaikua. Runsaasti kuvitettu kirja on esineenä miellyttävä ja ilo silmälle.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...