Risto Vuolle-Apiala: Savusauna : ennen ja nyt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sauna-asiantuntija Risto Vuolle-Apiala on kerännyt savusaunatietouttaan komeisiin kansiin. Näyttävä kirja sopii hyvin sohvapöytäkirjaksi, mutta sisältö on varsin tanakkaa tavaraa, eikä pelkästään kauniita kuvia. Kirja aloittaa historiasta, esittelee savusaunojen maakunnallisia tyyppejä, käy läpi Muuramen saunamuseon (nyk. Jämsän Saunakylä) saunat, ohjeistaa saunan lämmittämiseen ja käyttöön ja savusaunan suunnitteluun.

Mitä savusaunasta ei tästä kirjasta löydä, sitä tuskin tarvitsee tietää, siis. No, aivan kaikkea ei sentään, ainakin savusaunan rakentamista suunnitteleva tarvitsee vähän muutakin tietoutta, mutta olennaisimmat asiat siitäkin puuhasta oppii tästä kirjasta. Varsinkin kiukaan rakentamisesta annetaan seikkaperäisiä ohjeita.

Tyyliltään kirja on sujuva ja helppolukuinen, vaikka asia on vakavaa ja perinpohjaista. Tekstiä piristävät kauniit valokuvat savusaunoista ja monenlaiset havainnollistavat piirroskuvat. Kirja tarjoaa silmäilijälle ja selailijallekin iloa, varsinkin Muuramen saunamuseota esittelevä osuus on mielenkiintoista selailtavaa. Mukavaa on myös se, ettei kirja keskity yksinomaan historiallisiin saunoihin, vaan esittelyn kohteena on myös modernia savusaunasuunnittelua. Uutta savusaunaa rakentava saakin tästä kirjasta runsaasti ajatuksia savusaunan kehittelyyn. Kuten Vuolle-Apiala korostaa moneen otteeseen, savusauna on kokonaistaideteos.

Savusauna on hieno kirja, jota on helppo suositella kaikille saunomisesta kiinnostuneille, varsinkin jos Vuolle-Apialan aikaisempi saunakirjallisuus on vierasta. Tämä uusi kirja nojaa paljon vanhempiin, mutta niitä näkemättä en osaa sanoa, paljonko kirjassa on uutta vanhemmat savusaunakirjat lukeneelle. Yhtä kaikki tämä teos kerää yksiin kansiin tukevan annoksen suomalaisen kulttuurin ydintä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...