Risto Vuolle-Apiala: Savusauna ennen ja nyt

Osta kirja itsellesi

Sauna-asiantuntija Risto Vuolle-Apiala on kerännyt savusaunatietouttaan komeisiin kansiin. Näyttävä kirja sopii hyvin sohvapöytäkirjaksi, mutta sisältö on varsin tanakkaa tavaraa, eikä pelkästään kauniita kuvia. Kirja aloittaa historiasta, esittelee savusaunojen maakunnallisia tyyppejä, käy läpi Muuramen saunamuseon saunat, ohjeistaa saunan lämmittämiseen ja käyttöön ja savusaunan suunnitteluun.

Mitä savusaunasta ei tästä kirjasta löydä, sitä tuskin tarvitsee tietää, siis. No, aivan kaikkea ei sentään, ainakin savusaunan rakentamista suunnitteleva tarvitsee vähän muutakin tietoutta, mutta olennaisimmat asiat siitäkin puuhasta oppii tästä kirjasta. Varsinkin kiukaan rakentamisesta annetaan seikkaperäisiä ohjeita.

Tyyliltään kirja on sujuva ja helppolukuinen, vaikka asia on vakavaa ja perinpohjaista. Tekstiä piristävät kauniit valokuvat savusaunoista ja monenlaiset havainnollistavat piirroskuvat. Kirja tarjoaa silmäilijälle ja selailijallekin iloa, varsinkin Muuramen saunamuseota esittelevä osuus on mielenkiintoista selailtavaa. Mukavaa on myös se, ettei kirja keskity yksinomaan historiallisiin saunoihin, vaan esittelyn kohteena on myös modernia savusaunasuunnittelua. Uutta savusaunaa rakentava saakin tästä kirjasta runsaasti ajatuksia savusaunan kehittelyyn. Kuten Vuolle-Apiala korostaa moneen otteeseen, savusauna on kokonaistaideteos.

Savusauna on hieno kirja, jota on helppo suositella kaikille saunomisesta kiinnostuneille, varsinkin jos Vuolle-Apialan aikaisempi saunakirjallisuus on vierasta. Tämä uusi kirja nojaa paljon vanhempiin, mutta niitä näkemättä en osaa sanoa, paljonko kirjassa on uutta vanhemmat savusaunakirjat lukeneelle. Yhtä kaikki tämä teos kerää yksiin kansiin tukevan annoksen suomalaisen kulttuurin ydintä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tosi hyvä kirja. Lainasin sitä kun rakensin vanhasta vilja-aitasta savusaunaa tänne Mehtä-Lehtolaan. Hyvin on lämminnyt ja jouduin jo uusimaan kiukaankin kun ensimmäisen kivet alkoivat rapaantua. Alkuun oli vähän hankala arvioida milloin on riittävän lämmin, mutta ei palamisvaara lähellä. Laitoin hirren läpi pitkäanturaisen mittarin ja nyt voin ulkopuolelta nähdä miten lämmitys etenee. Saunaryhmiä on käynyt ihan kivasti.
    terv. mehtäpena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...