W. G. Sebald: Austerlitz

Austerlitz

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jos mielit matkalle menneisyyteen saattaa Austerlitz olla kirja sinua varten. Jos haluat pitää hatustasi kiinni, toisin sanoen vauhtia ja vaarallisia tilanteita, jätä se väliin. Tiedossa on unelias, erään ihmiselämän tärkeimpiä kysymyksiä käsitteleväksi teokseksi tavattoman hillitty ja rauhallinen kuvaus yhdestä keskieurooppalaisesta kohtalosta.

Tarinan keskiössä on Jacques Austerlitz, sen alkaessa nuorukaiseksi ja päättyessä vanhahkoksi mieheksi elänyt juutalainen, josta II maailmansota on tehnyt orvon. Kertojasta emme tiedä mitään. Hänellä on tässä tarinassa ainoastaan kirjurin rooli. Hän kiinnostuu Austerlitzista, yhdestä Antwerpenin aseman odotussalissa vuonna 1967 istuvasta matkustavaisesta, joka “ainoana ei vain tuijottanut eteensä omissa oloissaan vaan teki täyttä päätä luonnoksia ja piirroksia”. Tästä alkaa miesten epätavallinen ystävyys – jota oikeastaan ei pitäisi kutsua ystävyydeksi vaan pikemminkin eräänlaiseksi keskustelukerhoksi – joka perustuen sattumanvaraisiin yhteentörmäyksiin säilyy muuttumattomana lähes kolmen seuraavan vuosikymmenen ajan.

Miehet puhuvat ensisijaisesti eurooppalaisesta rakennushistoriasta ja sen synnyttämistä arkkitehtuurisista erikoisuuksista mutta pikku hiljaa kertoja pääsee sukeltamaan yhä syvemmälle myös Austerlitzin omaan menneisyyteen tämän kerätessä materiaalia oman kadotetun identiteettinsä löytämiseksi. Se mitä tuo aarteenetsijä lopulta löytää, ei ole järin paljon. Hän on edelleen muukalainen omassa elämässään, juureton ja koditon.

Kirja on omalla tavallaan hyvin koskettava ja intensiivinen. Henkilökohtaisen historiani sen jokaista piirtoa myöten tuntevana ihmisenä tuntuu ajatus omasta alkuperästään totaalisen tietämättömänä järisyttävän järkyttävältä, jotenkin pelottavalta ja kohtuuttomalta. Lopulta kuitenkin itseäni pitkälti kiinnostamaton erikoisarkkitehtuuri, kirjallista kuvausta elävöittävistä mustavalkokuvista huolimatta, vei mielestäni liiaksi huomiota Austerlitzin omalta erityislaatuisuudelta ja näin ollen joudun luonnehtimaan teosta osittain pitkästyttäväksi, paikoitellen jopa unettavaksi lukukokemukseksi.

Alkuun palatakseni, mikäli mielit tutkimusmatkalle menneeseen Eurooppaan, kävelyretkelle sen uljaiden rakennusten siimekseen, eikä tiivistahtinen tapahtuminen ole sinulle ensisijaisen tärkeä elementti, vaan sen sijaan janoat todellista tietoa, on Austerlitz kirja sinua varten. Sitten suosittelen.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaisan haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...