Jorma Luhta: Vaeltajat

Vaeltajat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kotimaisten luontokirjojen taso pysyy korkeana vuodesta toiseen, ja tässä viiden tähden teoksiin yksi lisää. Jorma Luhdan Tähtiyöt on yksi suosikeistani, mutta Vaeltajat menee vähintään sen rinnalle. Molemmissa on aiheena pohjoinen luonto, mutta eri teeman kautta käsiteltynä.

Alussa suurimmat vaellukset tekee kirjoittaja itse. Hän hakee oikeaa reittiä niin tunturissa kuin mielensä maisemissa. Pikkuhiljaa se löytyy, ja samalla löytyvät myös Lapin eläimet. Suuri sopulivaellus tuo karuun erämaahan väriä monella tapaa. Tunturisopulin lisäksi pääosissa on tunturipöllö, jonka pesiminen Suomessa on aina huipputapaus.

Luonnon kiertokulku, vuodenaikojen vaihtelu sekä vuosien erilaisuus näkyvät Lapissa voimakkaampina kuin Etelä-Suomessa. Sopulivuosi tuo tunturiin petolintuja, pöllöjä ja nisäkkäitä, joista ei näy välttämättä seuraavana vuonna jälkeäkään.

Luhta taitaa tunnelmoinnin, syvän pohdinnan sekä myös hienovaraisen, perustellun kritiikin. Tuntureiden moottorikelkkarallista hän kertoo lähes humoristiseen sävyyn. Huoli Lapin ainutlaatuisen luonnon säilymisestä vetää vakavammaksi. Erityisen huomion kohteena ovat palsasuot, jotka ovat etenkin linnuille hyvin tärkeitä.

Hieno teos, joka on yhtä aikaa kertomus, tietokirja, kuvateos, kannanotto, sekä ennen kaikkea vahva kunnianosoitus pohjoiselle luonnolle. Välillä puhuu kirjoittaja, välillä kuvat, joskus erämaan hiljaisuus tai taivas.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...