Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää

Kirkkaan selkeää

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Maarit Verrosen tuorein dystopia jatkaa Karsintavaiheen tunnelmissa. Sirut ja värikoodatut statukset ovat tuttuja jo edellisestä kirjasta, nyt vain maailma on entistäkin ankeampi. Tässä tarinassa ei juuri normaalia elämää näy, vain eri tavoin ahtaalle joutuneita ihmisiä, joilla ei ole juuri tietoa paremmasta, vain hidasta sitkuttelua ennen lopullista tuhoa.

Kirjan päähenkilö Tiksu elää suhkoht tavallista elämää, kunnes joutuu omista toimistaan riippumatta raskaan velan kantajaksi. Tuho on varma, kunnes ulospääsy löytyy suostumalla radikaaleihin kirurgisiin operaatioihin ja niistä kertovan tv-dokumentin tähdeksi. Vastineeksi järjestyy puhtaan valkoinen status ja vapautus veloista.

Tiksu ei asetu aloilleen, vaan alkaa kiertolaisen elämän. Tiksu pääsee kuuma­ilmapallolentäjäksi ja osallistuu säätutkimuksiin, joissa selvitellään syytä ilmastonmuutokselle. On vain tahoja, jotka eivät halua, että ilmaston­muutosta tutkitaan. Sääjuttujen loputtua Tiksu jatkaa kuumailma­pallonsa kanssa kierto­laisen elämäänsä kummalliseksi ja synkäksi muuttuvassa Euroopassa.

Verronen maalailee synkkää dystopiaansa ja kuljettaa Tiksua paikasta toiseen. Henkilöt jäävät vähän ohuiksi, samoin taustalla jylläävät tapahtumat – kirja on enemmän tekniikan ihmeiden esittelyä ja aina vain uusien kauhujen ja kummallisuuksien marssittamista näyttämölle. Ehkä siis hieman sitä, mistä tieteiskirjallisuutta on tapana moittia. “Verrosen paha maailma on kuitenkin kuin aaltopeltiä”, kommentoitiin Hesarissa.

Karsintavaihe toimi paremmin, mutta pidin Kirkkaan selkeästä silti. Ei mestariteos, mutta lukemisen arvoinen kauhukuva ja vaellustarina yhtä kaikki.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...