Soturi sumussa

Gene Wolfe: Soturi sumussa

Gene Wolfen Soturi sumussa oli kirja, jonka suomentaminen yllätti monet fantasiagenren lukijat iloisesti. Tähän on syynä se, että vakavaa, aikuisille suunnattua fantasiaa julkaistaan suomeksi nykyään aika vähän ja vielä vähemmän näistä julkaistuista on vanhoja merkkiteoksia. Soturi sumussa ilmestyi alunperin 1986 ja sijoittuu antiikin Kreikkaan. ... Lue koko vinkki »
Leijona

Conn Iggulden: Leijona

Conn Iggulden on yksi menestyneimmistä historiallisten seikkailukirjojen kirjailijoista. Hänen teoksiaan on käännetty suomeksi nopealla tahdilla. Tunnetuin hän on Julius Caesarin elämästä kertovasta Keisari-sarjasta. Igguldenin tyyli on yhdistellä faktaa ja fiktiota tavoitteenaan ensisijaisesti luoda viihteellisen tarinan. Leijonassa päähenkilön... Lue koko vinkki »
Papyrus

Irina Vallejo: Papyrus : Kirjan katkeamaton tarina

Papyrus. Kirjan katkeamaton tarina on kiinnostavasti kirjoitettu ja mittavalla lähdeluettelolla varustettu tietoteos kirjan ja lukemisen muinaisesta historiasta ja merkityksestä ihmiskunnalle. Se ei etene lineaarisesti maailman todennäköisesti ensimmäisestä kirjailijasta – joka oli nainen nimeltään Enheduanna noin 2285–2250 eaa – kohti nykyaikaa, v... Lue koko vinkki »
Ateenan portit

Conn Iggulden: Ateenan Portit

Conn Iggulden on kirjailija, joka Suomessa on lyönyt itsensä hyvin lävitse. Häneltä on julkaistu historiallisia seikkailuromaanisarjoja. Viimeisimpänä kokeiluna Iggulden kokeili siipiään fantasiakirjallisuuden saralla Suolan valtakunta -sarjallaan. Ateenan portit on paluu tuttuun ja turvalliseen historiafiktioon. Ateenan portit vie lukijansa ant... Lue koko vinkki »
Fata verborum

Reijo Pitkäranta: Fata verborum : Näkymiä sanojemme historiaan

Olen kiinnostunut etymologiasta eli sanojen alkuperästä, joten pitkän linjan latinistin Reijo Pitkärannan teos Fata verborum : Näkymiä sanojemme historiaan kiinnosti heti. Teos lupaa kurkistuksia jokapäiväisen kielenkäyttömme pinnan alle ja esittelee 42 varsin tavanomaista sanaa alkuperineen. Kaikkien näiden sanojen – pääasiassa jonkunasteisia s... Lue koko vinkki »

Akhilleus Tatios: Leukippe ja Kleitofon

On mielenkiintoista lukea viihderomaanien ensimmäisiin tunnettuihin edustajiin lukeutuvaa kirjaa: tätä edelleen varsin viihdyttävää rakkaus- ja seikkailutarinaa on lähemmäs pari tuhatta vuotta sitten luettu papyruskääröiltä ääneen ajanvietteeksi. Riikinkukon loistava kauneus jäi minun mielestäni Leukippen kasvojen varjoon. Hänen kauneutensa sä... Lue koko vinkki »

Conn Iggulden: Spartan haukka

Viime vuosina Suolan valtakunta -sarjallaan fantasiakirjallisuudessa siipiään kokeillut Conn Iggulden on palannut historiallisten seikkailukertomusten pariin. Spartan haukka pohjautuu Ksenofonin Anabasis-kirjaan. Tavalliselle lukijalle spartalaisista tulee automaattisesti mieleen Thermopylain taistelu, joka on tapahtunut noin 80 vuotta aikaisemmin.... Lue koko vinkki »

David Stuttard: Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens

Kreikkalaisessa mytologiassa hybristä, ylimitoitettua kunnianhimoa ja ylimielisyyttä jumalten edessä, seuraa väistämättä nemesis, oikeutettu jumalainen kosto. Kirjan nimi on oivallinen, sillä paitsi että teema oli yleinen kreikkalaisissa tragedioissa, kuvaa se osuvasti pahamaineisen Alkibiadeksen elämää. Mies oli oikea ateenalainen kultapoika; rika... Lue koko vinkki »

Madeline Miller: Akhilleen laulu

Patrokles on jo syntyessään pettymys isälleen kuninkaalle ja sopivan onnettomuuden sattuessa, kuningas häätää poikansa maastaan. Patrokles päätyy poikien harjoitusleiriin, jossa hän tapaa jo legendaarisen Akhilleen. Pojat ystävystyvät nopeasti ja ovat pian erottamattomia. Ystävyys muuttuu rakkaudeksi, eikä Akhilleen jumalallinen äiti, tai edes sota... Lue koko vinkki »

Sjón: Argon lastu

Islantilainen Valdimar Haraldsson perusti nuorena aikakauslehden, koska oli vakuuttunut pohjoisen rodun ylivertaisuuden johtuvan muita kansoja runsaammasta kalansyönnistä. Hän tuli lehtensä kautta tutuksi tanskalaisen laivanvarustajasuvun kanssa, jonka uuden aluksen neitsytmatkalle hänet vuonna 1949 vanhana miehenä kutsutaan vieraaksi. Laivan toine... Lue koko vinkki »
Kaunein on se jota rakastaa

Erik Wahlström: Kaunein on se jota rakastaa

Kahtia sahattu muumiokissa sekä kokoelma toisistaan perin poikkeavia henkilöhahmoja, Sapfon aikaisemmin tuntemattomia kirjoituksia sekä erikoisia sattumia ja tapahtumia. Erik Wahlströmin kirja alkaa papyrologi Martin Greenin esitellessä hämäräperäisestä antiikkiliikkeestä ostamaansa muumioitua kissanpuolikasta Felixille sekä myöhemmin muutamalle... Lue koko vinkki »
Kaksi tragediaa

Lucius Annaeus Seneca: Kaksi tragediaa : Medeia ja Thyestes

Lucius Annaeus Seneca (n. 4 eaa.–65 jaa.) oli yksi antiikin Rooman kuuluisimmista filosofeista ja valtiomiehistä. Hän toimi keisareiden neuvonantajana, mutta joutui myös viettämään pitkiä aikoja maanpakolaisena ajauduttuaan poliitiisiin ja henkilökohtaisiin ristiriitoihin hallitsijoiden kanssa. Hän palasi elämänsä ehtoossa vielä keisari Neron neuvo... Lue koko vinkki »

Antero Viinikainen: Pentti Saarikosken toinen tuleminen

Mies on jo toteuttamassa itsemurhaa ja pyörittelee kämmenellään pillereitä. Hän istuksii puiston penkillä, kun ohi jolkottelee surusilmäinen koira. Mies katselee koiraa ja sanookin jo, että Saarikoskiko se siinä: samanlainen katse ja suruisat silmät. Itsemurha jää tekemättä ja mies palaa alivuokralaisasuntoon­sa. Arkeologia on elämä kohdellut kalto... Lue koko vinkki »