Sjón: Argon lastu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Islantilainen Valdimar Haraldsson perusti nuorena aikakauslehden, koska oli vakuuttunut pohjoisen rodun ylivertaisuuden johtuvan muita kansoja runsaammasta kalansyönnistä. Hän tuli lehtensä kautta tutuksi tanskalaisen laivanvarustajasuvun kanssa, jonka uuden aluksen neitsytmatkalle hänet vuonna 1949 vanhana miehenä kutsutaan vieraaksi. Laivan toinen perämies viihdyttää miehistöä iltaisin kertomuksillaan antiikin kreikkalaiseen mytologiaan kuuluvasta argonauttien matkasta ja erityisesti sen pitkästä pysähdyksestä Lemnoksen saarelle. Tarinansa perämies Kaineus kuuntelee puunsäleestä, jonka hän väittää olevan peräisin argonauttien Argo-laivasta. Puunsäleellä on myös toinen ihmeitä tekevä vaikutus, jonka Valdimar tuntee jalkojensa välissä.

Täh?

Sjón on islantilainen kirjailija, joka kirjoittaa outoja ohuita kirjoja. Argon lastu on alle 150-sivuinen romaani, joka jättää lukijan ihmettelemään, mitä kummaa hän juuri tuli lukeneeksi. Sjón ammentaa myyteistä ja antiikin klassikoista – Euripides ja Ovidius mainitaan lähteiden joukossa – ja toisaalta pohjoisesta merenkulkijaperinteestä. Argon lastu vihjailee, että antiikin aikaan ihmisten keskuudessa eläneet jumalat eivät olisi hävinneet minnekään, he vain kätkeytyisivät nykyään paremmin kuin ennen. Ja sankarit, Herakles, Iason, Hypsipyle, Atalante, he olivat ihan todellisia henkilöitä todellisine motiiveineen.

Argon lastu on viehättävä romaani. Sjón pistää miettimään, milloin hän on tosissaan ja milloin laskettelee täyttä luikuria. Kirjan luomaan myyttiseen maailmaan haluaa kuitenkin uskoa, ainakin niin kauan kuin kirja käsissä on. Kannattaa kokeilla!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...