Jäljillä 2

Tilda Laaksonen: Jäljillä 2 : Kiehtovia rikosmysteerejä maailmalta

Jäljillä 2 on toinen osa Tilda Laaksosen true crime -aiheista kirjasarjaa. Jäljillä on myös suosittu ja laadukas true crime -podcast.  Jäljillä 2 -teoksessa on mukana rikoksia mm. Iso-Britanniasta, Irlannista ja Norjasta. Joukkoon mahtuu selvittämättömiä murha- ja katoamistapauksia, perhesurma, outo sieppaus sekä Norjan Baneheian surullinen ja j... Lue koko vinkki »
Näkymättömät

Roy Jacobsen: Näkymättömät

Näkymättömät, Barrøyn perhe- ja Ingridin kasvutarina aloittaa norjalaisen Roy Jacobsenin Barrøy-sarjan. Jacobsen on ollut kahdesti ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuden palkinnon saajaksi. Ingridin perhe asuu Barrøyllä saaren ainoana perheenä. Saari on kahden tunnin soutumatkan päässä pääsaaresta. Elämä saarella 1900-luvun alussa on sel... Lue koko vinkki »
Meren muisti

Petra Rautiainen: Meren muisti

Petra Rautiaisen vuonna 2020 ilmestynyt esikoisteos Tuhkaan piirretty maa oli vaikuttava teos, joka käsitteli Lapin sotaa, suomalaisia vankileirejä ja saamelaisten pakkosuomalaistamista. Nyt Rautiaiselta on ilmestynyt uusi romaani, joka sijoittuu niin ikään pohjoiseen; tällä kertaa kuitenkin Norjan puolelle rajaa. Tapahtumat sijoittuvat 1980-luv... Lue koko vinkki »
Tie päättyy meren rannalle

Suonna Kononen: Tie päättyy meren rannalle

Johan Johansson on viisissäkymmenissä oleva Suomen mittapuulla tunnettu progemuusikko, joka suolistoleikkauksen ja burn outin jälkeen laittaa elämän­sä kokonaan uusiksi. Bändi saa loppua, avioliitto saa loppua, levykokoelma kirpputoreille, ja nokka vanhalla pakulla kohti Norjan Vuoreijaa, elämän uutta alkua. Matkakumppaniksi road tripille Joensuust... Lue koko vinkki »
Firda : Tuntemattoman isoäitini sota

Nina F. Grünfeld: Frida : Tuntemattoman isoäitini sota

Nina F. Grünfeld kirjoittaa, miten suurin osa holokaustitarinoista kertoo selviytyjistä; vahvoista ihmisistä, jotka pystyivät jälkeenpäin kertomaan kokemuksistaan ja joissain tapauksissa jopa tekemään niistä taidetta. Silti, totuus on se, että vain hyvin harvat selviytyivät ja vain hyvin harvojen tarinat on saatu talteen. Yksi näistä lukemattomista... Lue koko vinkki »
101 tapaa tappaa aviomies

Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola: 101 tapaa tappaa aviomies

Teema ja muunnelmat on yksi klassisen musiikin sävellystapa, jossa ensin esitellään (lyhyehkö, yksinkertainen) sävelaihe, ja sen jälkeen säveltäjä lähestyy aihetta mitä erilaisemmin tavoin. Samaa voidaan tehdä kirjalli­suudessa: otetaan jokin pohjateksti ja ryhdytään varioimaan sitä erilaisten sääntöjen tai genrejen mukaan. Ranskassa tätä on tehty ... Lue koko vinkki »
The End of the Ocean

Maja Lunde: The End of the Ocean

Maja Lunden The End of the Ocean oli yksi parhaista kirjoista, jonka luin vuonna 2021. Mitä tapahtuu kun lapsi ei pysty enää muistamaan, miltä sade kuulostaa? Signe on jo 70-vuotias kun hän palaa takaisin kotikyläänsä Ringfjordeniin, Norjaan. Koko elämänsä hän on toiminut ilmastoaktivistina yrittäen estää ihmiskuntaa tuhoamasta luonnon moni... Lue koko vinkki »
Perintötekijät

Vigdis Hjorth: Perintötekijät

Bergljot on katkaissut yhtä sisarta lukuun ottamatta välit perheeseensä jo yli 20 vuotta sitten. Nyt iäkkäät vanhemmat ovat päättäneet luovuttaa perheen kaksi mökkiä alihintaan kahdelle Bergljotin nuoremmalle sisarelle, ja tästä hänen isoveljensä nostaa valtavan haloon. Bergljot vedetään mukaan perintöriitaan, ja se nostaa pintaan kauan sitten vaie... Lue koko vinkki »
Pohjantuli : Peikkolaakso

Malin Falch: Pohjantuli : Peikkolaakso

Pohjantuli on yksi syksyn positiivisia yllätyksiä. Nuorille suunnatun sarjakuvan komea kansi lupaa tietysti hyvää, mutta silti Malin Falchin visuaalinen taituruus hätkähdyttää. Sarjakuvaa selaillessa voisi kuvitella seuraavansa pikemminkin animaatioelokuvaa. Kyse ei ole vain piirustustyylistä vaan väritystekniikasta ja siitä miten taitavasti Falch ... Lue koko vinkki »
Kuolematon kunnia

Anne Holt: Kuolematon kunnia

Kaikki me, jotka katselemme talviurheilua ja etenkin hiihtoa televisiosta, olemme joutuneet ihmettelemään Norjan ylivoimaa. Mitä ne siellä oikein syövät? Jotain dopingia, joka ei vain vielä jää testeissä kiinni. Pieni maa, joka ottaa maastohiihdossa kolmois-, nelois- ja viitosvoittojakin. Tottakai me muistamme Therese Johaugin huulirasvaskandaalin,... Lue koko vinkki »

Heine Bakkeid: Paratiisin kutsu

Thorkild Aske, lääkeriippuvainen ex-poliisi, inhoaa Pohjois-Norjaa sydämensä pohjasta. Sillä ei ole mitään annettavaa hänelle. Miksi hän siis taas päätyy taistelemaan hengestään Lofooteille, syrjäisen tunturimökin kammottavaan miljööseen? Tarina alkaa tietenkin vähän kauempaa. Aske saa pestin suositun dekkarikirjailijan asiantuntija-avuksi pitkä... Lue koko vinkki »

Seppo Saraspää: Kaulahopeiden taru

Sitten pohjoiselta mereltä - maailmanlaidan tuolta puolen - kimppuumme vyöryi talven viimeinen vastaisku. Puron lorina loppui, niin loppui myös ovenvierustan tunkiolla hyörineiden tiaisten piiskutus. Pakkanen paukutti jääkirvestään karunlaidan hongikossa. Sosehtinut lumi jäätyi kävelymiehen kestäväksi hangeksi. Ivalolainen kirjailija Seppo Saraspä... Lue koko vinkki »

Stefan Spjut: Susi

Staalosta tuttu peikonmetsästäjä Susso Myrén on erakoitunut. Hän kuluttaa päivänsä satavuotias orava seuranaan, kunnes hänen ystävänsä Diana tulee vierailulle. Toisaalla Anders löytää valtavan suuren suden, mutta sitten tapahtuu kauheita, eikä Anders ole enää entisensä. Lennart – vetreä seniori – pakenee vankimielisairaalasta ja tahtoo kostaa Susso... Lue koko vinkki »

Jonas Forsang: Northug : Minun tarinani

Sanattomaksi vetää: on siinä äijä! Äijä, joka antautui asialleen munaskuita myöten jokaisen kannon ja kiven kääntäen. Oltuaan aikansa häntäpään sijoilla, raivasi raivoisasti harjoitellen itsensä hiihtomaailman ykköseksi. Syrjäisellä maatilalla ei ollut leikkikavereista tietoakaan, mutta voihan sitä yksinkin harrastaa kaikkia lajeja kesät talvet ja ... Lue koko vinkki »
Buzz Aldrin

Johan Harstad: Buzz Aldrin : taviksena olemisen taito

Buzz Aldrin : taviksena olemisen taito oli niin omituinen nimi romaanille, että otin tämän Johan Harstadin vuonna 2005 julkaistun teoksen lukulistalle. Buzz Aldrin : taviksena olemisen taito ei kerro kuuluisasta astronautista, jonka jo tiesin, vaan masentuneesta norjalaisesta puutarhurista. Romaanin päähenkilön elämäntehtävä on olla tunnollinen ... Lue koko vinkki »

Samuel Bjørk: Poika pimeästä

Samuel Bjørkin kaksi edellistä dekkaria, Minä matkustan yksin ja Yölintu, ovat olleet jollain tavalla melko raadollisia sisällöltään ja henkilöiltäänkin. Poliiseista ei nouse ketään supersankaria; keskeiset tutkijat, Holger ja Mia, ovat aika lailla introvertteja. Holger pöllyttelee ainaisia savukkeitaan; Mia sentään pyrkii eroon viinasta ja pillere... Lue koko vinkki »
Tulikoe

Jørn Lier Horst: Tulikoe

Taas kerran osui luettavakseni itselleni ihka uusi pohjoismainen dekkarisarja, vaikka olen mielestäni jo kovin monia sellaisia seurannut. Mutta tämän­kertainen laiminlyönti tuntui kovastikin vakavalta, sillä pienen asioihin perehtymisen jälkeen havaitsin tämän Jørn Lier Horstin olevan mitä vakavimmin otettava jännityskirjailija: onhan hän saanut mu... Lue koko vinkki »

Sjón: Argon lastu

Islantilainen Valdimar Haraldsson perusti nuorena aikakauslehden, koska oli vakuuttunut pohjoisen rodun ylivertaisuuden johtuvan muita kansoja runsaammasta kalansyönnistä. Hän tuli lehtensä kautta tutuksi tanskalaisen laivanvarustajasuvun kanssa, jonka uuden aluksen neitsytmatkalle hänet vuonna 1949 vanhana miehenä kutsutaan vieraaksi. Laivan toine... Lue koko vinkki »