Seppo Saraspää: Kaulahopeiden taru

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sitten pohjoiselta mereltä – maailmanlaidan tuolta puolen – kimppuumme vyöryi talven viimeinen vastaisku. Puron lorina loppui, niin loppui myös ovenvierustan tunkiolla hyörineiden tiaisten piiskutus. Pakkanen paukutti jääkirvestään karunlaidan hongikossa. Sosehtinut lumi jäätyi kävelymiehen kestäväksi hangeksi.

Ivalolainen kirjailija Seppo Saraspää palaa uutuuskirjassaan Kaulahopeiden taru vuonna 2003 Inarista löytämiensä myöhäisrautakautisten hopeakaulakorujen menneisyyteen. Tarina alkaa Kainuusta pohjoiseen suuntautuneella verotusmatkalla orjaksi ryöstetyn Karrin mukana Pohjois-Norjasta, jossa hänelle tarjoutuu mahdollisuus kostaa norjalaisille orjuuttajilleen ja liittyä Islannista matkaan lähteneen kapteeni Olofrin miehistöön. Tästä käynnistyy kiinnostava rautakautista pohjolaa kuvaava seikkailu, joka suuntautuu Norjan rannikolta Hämeeseen ja Laatokan kautta Jäämerelle, Inarin saamelaisten kodista takaisin Kainuuseen.

Matkan varrella Olofr miehistöineen osallistuu useampiin ryöstöretkiin pohjoisissa kylissä ja kaupungeissa ja tapaa kiinnostavia hahmoja eri heimoista ja valtakunnista. Samaan aikaan kirja seuraa myös hopeisten kaulakorujen retkeä Suur-Bolgariasta karkotetun ruhtinaan jalkavaimo Faizahin mukana pohjolaan. Lopulta hänen, Karrin ja Olofrin polut kohtaavat ja kaulakorut päätyvät moninaisten vaiheiden jälkeen Inarinjärven rantaan ja piilopaikkaan, josta kirjailija ne vuosisatoja myöhemmin löysi.

Yksi kirjan teemoista on uskonnot, joista kirjan alkupuolella keskitytään enemmän aikakauden luonnonuskontoihin ja kristinuskon leviämiseen. Laatokalla Karri pelastuu ortodoksimunkin avustuksella ja samalla hän kääntyy kristinuskoon ja tarinaan tulee uudenlainen näkökulma paikallisiin yhteisöihin ja niiden tapoihin. Uskonnot teemana juurruttavat tarinaa osaltaan myös nykypäivään ja mahdollistavat myöhemmän kristillisen ajan vertailun Saraspään kuvaamaan aikakauteen.

Kaulahopeiden taru on kiinnostava seikkailu rautakautisessa pohjolassa. Siinä on runsaasti hahmoja ja historiallisia paikkoja, matkaa tehdään mielenkiintoisissa maisemissa, joita Saraspää kuvaa kauniilla ja monivivahteisella tavalla.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 304 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...