Paula Havaste: Veden vihat

Veden vihat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Veden vihat on Paula Havasteen Vihat-sarjan kolmas osa. Se jatkaa Kerten tarinaa 1100-luvulla. Tässä kolmannessa osassa Kertte matkustaa Tokholmista piispan käskynhaltijaa pakoon Koluvaniin, joka nykyään tunnetaan Tallinnana.

Koluvanissa Kertte asettuu asumaan Osmin suureen taloon tämän naisena. Osmin talossa asuu myös Pärn, Osmin kauppakumppani ja rakastettu, joka ei helposti hyväksy Kertteä. Kertte kaipaa takaisin kotiin tyttärensä ja miehensä luo. Matkustaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys vaan Kerten on jäätävä joksikin aikaa Koluvaniin. Talvi kuluu raskaasta matkasta toipuen ja uuteen kieleen totutellen.

Veden vihat on sukellus 1100-luvun Pohjolaan. Tarina on kiinnostava, mutta suurin elämys on historia. Havaste tuo historian taitavasti arkeen ja lukija astelee Kerten rinnalla markkinoilla, joissa “hurjasti väkeä” tarkoittaa muutamaa kymmentä ihmistä. Muinainen luonnonuskonto tulee läpi kaikessa. Ihmisten ajatukset, tekemiset, vaatteiden kuviot ja vuodenaikojen vaihtelut liittyvät kaikki vahvasti luontoon ja sen jumaliin. Myös tuonpuoleinen, eli henget ja Manalan asukkaat ovat luonteva osa Kerten arkea.

Tarinassa kiinnostavinta ovat ihmissuhteet. Havaste kuvaa Osmin ja Pärnin suhdetta sortumatta romanttiseen liioitteluun. Osmi ja Pärn ovat taitavia kauppamiehiä, mutta myös rakastavaisia. Pärnillä on metsäkylässä nainen ja perhe, joita hän tapaa muutaman kerran vuodessa. Kertestä Osmi puolestaan saa oivan kulissin, joka hiljentää koluvanilaisten suut juoruilta. Kertte suhtautuu miesten suhteeseen luonteelleen ominaisesti, eikä puutu asiaan, joka ei hänelle kuulu. Elämä Osmin naisena on hänelle turva, ei rakkaussuhde.

Lämpimät suositukseni kaikille historiallisten romaanien ystäville!

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 268 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...