Akheron

Saila Susiluoto: Akheron

Kreikkalaisessa mytologiassa Akheron on Haadeen halki virtaava joki. Jokiahan Haadeessa piisaa; perinteisesti Akheron oli se joki, jonka yli Kharon kuolleita lautturoi (roomalaiset runoilijat antoivat tämän aseman Styksille). Kovin kalmaisissa tunnelmissa Saila Susiluodon samanniminen runokokoelma ei liiku, mutta Kreikassa kylläkin ja kreikkalaista... Lue koko vinkki »
Lore Olympus 1

Rachel Smythe: Lore Olympus : Osat 1–4

Olen ollut tietoinen suositun nettisarjakuva Lore Olympuksen olemassaolosta jo kauan, mutta koska romantiikka ei ole genrenä ominta aluettani on sarjakuva jäänyt tähän mennessä lukematta. Webtoonissa julkaistava nettisarjakuva on kuitenkin kasvanut sellaiseksi ilmiöksi, että pakkohan tähän oli viimeinkin tutustua, jo sarjakuvallisen yleissivistykse... Lue koko vinkki »
Kenen Kalevala?

Juha Hurme: Kenen Kalevala?

Elias Lönnrot sommitteli Kalevalan, mutta onko Kalevala totuus suomalaisesta muinaisperinteestä? Kirjailija Juha Hurmeella on tähän selkeä vastaus: ei ole. Kalevala on huolellisen pohjatyön tehneen taiteilijan erinomainen taideteos, kansallisen identiteetin ja nousevan suomalaisen kulttuurin kivijalaksi syystäkin korotettu eeppinen runoelma, mutta ... Lue koko vinkki »
Suomaan kansan muinaisusko

Matti Hagelberg: Suomaan kansan muinaisusko

Tohtori Matti Hagelberg on Suomen omalaatuisimpia sarjakuvataiteilijoita. Hän käyttää vaivalloista kuvantekotapaa, mutta tämä johtaa aivan erilaiseen kuvalliseen ilmaisuun kuin kenelläkään muulla. Geometriset muodot tuovat mieleen taidegrafiikan, ja yksinkertaisen tietokonevärjäyksen kautta lopputulos näyttää kuin 80-luvun tietokonepeleistä karanne... Lue koko vinkki »
Loputon talvi

Miila Westin: Loputon talvi

Olen viime aikoina kovasti intoillut siitä, miten nykyään ilmestyy yhä enemmän nuorille suunnattua hyvää sarjakuvaa. Miila Westinin mainio seikkailukertomus Loputon talvi on viimeisin lisäys tähän kasvavaan joukkoon. Loputtoman talven tarina alkaa tilanteesta, jossa kesä ei näytä alkavan lainkaan. Kesäkuinen lumisade ei kuitenkaan ole nuoren Ee... Lue koko vinkki »
Olduvain rotko

Jussi Hyvärinen: Olduvain rotko

Olduvain rotko tai Oldupairotko on Tansaniassa sijaitseva rotko, joka on yksi merkittävimpiä esihistoriallisen ajan kaivauskohteita. Sieltä on löydetty runsaasti fossiileja ja Olduvain rotkon löydökset tarjoavat maailman pisimmän katkeamattoman tiedon ihmisen evoluutiosta kahden miljoonan vuoden ajalta. Ei siis ihme, että paikka on kiehtonut Jus... Lue koko vinkki »
Näin toimii fasismi

Jason Stanley: Näin toimii fasismi

Viime vuosina oikeistonationalismi on ollut maailmalla nouseva trendi, puhutaanpa sitten Venäjästä, Unkarista, Puolasta, Intiasta, Turkista tai Yhdysvalloista. Yalen yliopiston filosofian professori Jason Stanley antaa kirjassaan Näin toimii fasismi selkeän ja tiiviin yleisesityksen tästä maailmaa jälleen kerran riivaavaavasta liikkeestä ja sen toi... Lue koko vinkki »
Kirke

Madeline Miller: Kirke

Madeline Millerin esikoisteos Akhilleen laulu ilmestyi suomeksi kymmenen vuotta sitten ja kertoi antiikin Kreikan myyteistä tutun Akhilleuksen tarinan Patrokloksen näkökulmasta. Monissa myöhemmissä tulkinnoissa Akhilleus ja Patroklos on kuvattu rakastajiksi, niin myös Millerin teoksessa. Millerin toinen romaani Kirke seurasi vuonna 2018 ja ilmestyi... Lue koko vinkki »
Marathonista Ateenaan

Kirsikka Myllyrinne: Marathonista Ateenaan : Matka jonka halusin juosta

Maraton on myyttinen juoksumatka, joka kiehtoo monia juoksun harrastajia ja joka on kirvoittanut runsaasti kirjallisuutta treenioppaista maraton­matka­kuvauksiin. Erityisen kiehtovaa on luonnollisesti juosta se aito ja alkuperäinen maraton Marathonista Ateenaan ja tämä ajatus on kiehtonut myös Kirsikka Myllyrinnettä siinä määrin, että hän on kirjoi... Lue koko vinkki »
Ottaisit käteni, kummallista

Catharina Gripenberg: Ottaisit käteni, kummallista

Suomenruotsalainen Catharina Gripenberg (s. 1977) on runoilija, jota kehutaan kansiliepeessä yhdeksi Pohjoismaiden kiinnostavimmista nykylyyrikoista. Ainakin hänen runoutensa on kovasti palkittua. Tämä Ottaisit käteni, kummallista voitti Tanssiva karhu -palkinnon vuonna 2007 ruotsinkielisenä (Ta min hand, det vore underligt, Schildts 2007), Kristii... Lue koko vinkki »
Harvennus

Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen: Harvennus

Ville Tietäväisen sarjakuvat ovat ilmestyessään aina tapaus, sen verran omaperäisiä aiheita niissä tavataan käsitellä. Niin tälläkin kertaa, tosin nyt käsikirjoituksesta vastaa Iiro Küttner, jonka kanssa Tietäväinen on aikaisemmin tehnyt Puiden tarinoita -kirjasarjan. Harvennus kertoo kolmea rinnakkaista tarinaa. 450-luvulla eaa. juutalainen kan... Lue koko vinkki »
Lingvistinen metsä

Valdur Mikita: Lingvistinen metsä

Välillä kirjastossa tulee vastaan kiinnostavia kirjoja. Lingvistisen metsän kansi ja nimi houkuttelivat tarttumaan ja takakansiteksti sai lainaamaan. Kaipasin pitkän proosaeepoksen jälkeen vähän kevyempää ja lyhyempää tekstiä, joten kolumnimainen rakenne nosti tämän kirjan lukulistalle. Sikäli tuli kuitenkin huti, että eihän tämä nyt ihan kevytt... Lue koko vinkki »
Vastaväitteitä rasisteille

Adam Rutherford: Vastaväitteitä rasisteille

"Ihmisrotujen historia, tiede ja todellisuus", lupaa alaotsikko. Rotu on selvästi olemassa oleva käsite ja tapa hahmottaa erilaisia ihmisryhmiä sosiaalisesti, useimmiten karkeasti fyysisten ominaisuuksien kuten ihonvärin tai fysiognomian perusteella. Kysymys kuuluu: onko rotu biologisesti käyttökelpoinen tapa luokitella ihmisiä? Perustuuko se jolla... Lue koko vinkki »
Kurittomat

Kaisa Pulakka: Kurittomat

Kaisa Pulakka perkaa naisten kulttuurihistoriaa vinolla katseella. Kurittomat käy läpi myyttejä ja "kauheita akkoja", eli naishahmoja, jotka patriarkaatti on aikojen saatossa kokenut hankaliksi tai vaikeiksi. Nämä naishahmot ovat olleet ohjausta ja alistamista, jolla on ohjeistettu naisia haluttuun käytökseen ja pistetty naisia paikoilleen. Kirj... Lue koko vinkki »
Päivän talo, yön talo

Olga Tokarczuk: Päivän talo, yön talo

Luin Olga Tokarczukilta tuoreemman Aja aurasi vainajain luitten yli ja sehän teki sellaisen vaikutuksen, että Tokarczukin tuotantoon piti sukeltaa syvemmälle. Seuraavaksi luettavaksi valikoitui varhaisempi Päivän talo, yön talo. Tämäkin sijoittuu kirjailijan kotiseuduille Sleesiaan, Puolan Tšekin puoleiselle rajaseuduille, alueelle, joka on histori... Lue koko vinkki »
Virtaavan veden sukua

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua

Virtaavan veden sukua on afrikkalainen tarina. Se kertoo Adista, joka on kirjan alussa kuusivuotias ja asuu perheineen Tansaniassa Dar es Salaamissa. Perhe on tullut Tansaniaan alunperin Zairesta, isä on jonkinlainen diplomaatti, eikä perhe ole ihan täysin sopeutunut Tansaniaan. Isä pitää ankaraa uskonnollista kuria, isoimmat sisarukset ovat jo muu... Lue koko vinkki »

Vesa Sisättö: 102 murrettua myyttiä

102 murrettua myyttiä kirjaan on koottu kuuluisia myyttejä ja uskomuksia, jotka eivät kuitenkaan aivan pidä paikkansa. 102 myyttiin mahtuu niin maantieteellisiä, persoonallisia kuin uskonnollisia myyttejä. Osa myyteistä on oikein mielenkiintoisia ja sitä hämmentyy, mitä kaikkea onkaan voinut uskoa. Kirjasta löytyy myös myyttejä, jotka ovat aikoja s... Lue koko vinkki »