Kaisa Pulakka: Kurittomat

Kurittomat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaisa Pulakka perkaa naisten kulttuurihistoriaa vinolla katseella. Kurittomat käy läpi myyttejä ja “kauheita akkoja”, eli naishahmoja, jotka patriarkaatti on aikojen saatossa kokenut hankaliksi tai vaikeiksi. Nämä naishahmot ovat olleet ohjausta ja alistamista, jolla on ohjeistettu naisia haluttuun käytökseen ja pistetty naisia paikoilleen.

Kirjassa esitellään muun muassa Aadamin ensimmäinen vaimo Lilith, joka valitsi alistuvan avioelämän sijasta ilakoinnin demonien kanssa Punaisella merellä. Lisäksi käsitellään hirviöanoppeja, kuoleman valtiattaria, vaarallisia viettelijättäriä, naisellisia maailmanluontimyyttejä, mytologioiden äitihahmoja ja niin edelleen. Naiseuden kirjo on laaja ja tarjolla on hyvin monenlaista roolimallia naisille, jotka haluavat kulkea vähän vastahankaan.

Kurittomat on tyylikäs kirja. Pauliina Mäkelän kuvitus tuo mukavasti lisäväriä kirjaan ja klassista taidettakin hyödynnetään (ja räävitään) asianmukaisesti. Pulakan humoristinen, asioita nykypäivään sitova ote huvitti ainakin minua kovasti. Kurittomat onkin nimenomaan erinomaista viihdettä, joka siinä sivussa herättelee ajatuksia naisten asemasta ennen ja nyt. Lukemalla kirjan saat myös hyvän kertauksen antiikin mytologioita.

Kirja perustuu Pulakan Kauhee akka -radiosarjaan. Sen kuunnelleet ovat kommentoineet, ettei tässä kirjassa ole kovin paljon uutta sarjaan verrattuna. Jos sarja ei ole tuttu, kirja on toki tuoretta tavaraa. Seela Sellan kanssa tehty sarja löytyy Yle Areenasta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...