Leijona

Conn Iggulden: Leijona

Conn Iggulden on yksi menestyneimmistä historiallisten seikkailukirjojen kirjailijoista. Hänen teoksiaan on käännetty suomeksi nopealla tahdilla. Tunnetuin hän on Julius Caesarin elämästä kertovasta Keisari-sarjasta. Igguldenin tyyli on yhdistellä faktaa ja fiktiota tavoitteenaan ensisijaisesti luoda viihteellisen tarinan. Leijonassa päähenkilön... Lue koko vinkki »
Suojelija

Conn Iggulden: Suojelija

Conn Iggulden on yksi käännetyimmistä historiallisen fiktion kirjoittajista. Lähes koko hänen tuotantonsa on käännetty suomeksi. Tunnetuimpia näistä ovat Keisari-sarja, joka sijoittuu Rooman valtakunnan aikaan ja Ruusujen sota-sarjasta. Tehtyään lyhyen visiitin fantasiakirjallisuuden maailmaan hän palasi historiallisen fiktion maailmaan Ateenalaise... Lue koko vinkki »
Kirke

Madeline Miller: Kirke

Madeline Millerin esikoisteos Akhilleen laulu ilmestyi suomeksi kymmenen vuotta sitten ja kertoi antiikin Kreikan myyteistä tutun Akhilleuksen tarinan Patrokloksen näkökulmasta. Monissa myöhemmissä tulkinnoissa Akhilleus ja Patroklos on kuvattu rakastajiksi, niin myös Millerin teoksessa. Millerin toinen romaani Kirke seurasi vuonna 2018 ja ilmestyi... Lue koko vinkki »
Marathonista Ateenaan

Kirsikka Myllyrinne: Marathonista Ateenaan : Matka jonka halusin juosta

Maraton on myyttinen juoksumatka, joka kiehtoo monia juoksun harrastajia ja joka on kirvoittanut runsaasti kirjallisuutta treenioppaista maraton­matka­kuvauksiin. Erityisen kiehtovaa on luonnollisesti juosta se aito ja alkuperäinen maraton Marathonista Ateenaan ja tämä ajatus on kiehtonut myös Kirsikka Myllyrinnettä siinä määrin, että hän on kirjoi... Lue koko vinkki »
Bysantti

Paavo Hohti: Bysantti : Tuhat draaman vuotta

Olen jo pitkään ihmetellyt miksi Bysantin historia tuntuu jääneen niin vähälle huomiolle. Kuten Paavo Hohti kirjassaan kirjoittaa, eurooppalaisen kulttuurin historiassa on usein tapana loikata antiikista suoraan renessanssiin ja siinä välissä unohtaa laaja ja elinvoimainen bysanttilainen kulttuuri tuhannen vuoden ajalta. Eikä mikä tahansa tuhatvuot... Lue koko vinkki »
Herodotos

Christa Steinby: Herodotos : Historiankirjotuksen isä ja hänen maailmansa

Vuonna 2021 on kulunut tasan 2500 vuotta persialaissotien päättymisestä. Mikäli persialaiset olisivat tuolloin voittaneet Kreikan kaupunkivaltiot, näyttäisi historiamme aivan toisenlaiselta. Nämä tapahtumat ovat kiintoisia myös toisesta syystä – niistä kirjoitti länsimaisen historian ensimmäinen historijoitsija Herodotos (484–425 eaa.). Hänen kirjo... Lue koko vinkki »
Aleksanteri Suuri: sankari ja myytti

Jaakkojuhani Peltonen: Aleksanteri Suuri : Sankari ja myytti

32-vuotiaana kuollut Aleksanteri Suuri kerkesi hallitsemaan valloittamiaan alueita vain kolmetoista vuotta. Hänen kuolemansa jälkeen jättimäinen valtakunta pysyi pystyssä vielä muutaman vuoden, kunnes se pirstoitui ja jaettiin hänen lukuisten vallanperijöidensä kesken. Ottaen huomioon kaiken tämän on merkillistä, miten suuri vaikutus Aleksanterilla... Lue koko vinkki »

Arja Karivieri ja Marjo Meriluoto (toim.): Ostia : Portti Roomaan

Tiber-joen suussa sijaitseva Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein satamakaupunki. Kaupungin kautta Roomaan saapui niin viljaa, kaikennäköisiä kauppatuotteita, kuin ihmisiä ja uusia aatteitakin. Ostiasta tekeekin mielenkiintoisen sen poikkeuksellisen kosmopoliittinen luonne, kaupungissa asui sulassa sovussa kymmeniä kansallisuuksia ja myös erilaist... Lue koko vinkki »

Maijastina Kahlos: Roomalaiset ja barbaarit

Maahanmuutto ja pakolaisuus, vihapuhe, suvaitsevaisuus ja ennakkoluulot ovat uutisotsikoiden aiheina harva se päivä. Siitä huolimatta nämä aiheet eivät tietysti ole vain omalle ajallemme ominaisia puheenaiheita, onhan jo kauan pohdittu tuhoutuiko Länsi-Rooma maahan muuttaneiden barbaarien vuoksi. Maijastina Kahlosen Roomalaiset ja barbaarit pyrkii ... Lue koko vinkki »

Conn Iggulden: Spartan haukka

Viime vuosina Suolan valtakunta -sarjallaan fantasiakirjallisuudessa siipiään kokeillut Conn Iggulden on palannut historiallisten seikkailukertomusten pariin. Spartan haukka pohjautuu Ksenofonin Anabasis-kirjaan. Tavalliselle lukijalle spartalaisista tulee automaattisesti mieleen Thermopylain taistelu, joka on tapahtunut noin 80 vuotta aikaisemmin.... Lue koko vinkki »

Colin McEvedy: Cities of the Classical World : an Atlas and Gazetteer of 120 Centres of Ancient Civilization

Törmäsin tähän kirjaan samalla, kun luin antiikin Ateenan kultakaudelle sijoittuvaa kirjaa Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens. Cities of the Classical World kuulosti tässä yhteydessä hyvältä valinnalta, mikäli haluaa syventää ymmärrystä antiikin aikaisista kaupungeista ja kulttuurikeskuksista, joten otinkin sen saman tien lukulistalle. ... Lue koko vinkki »

David Stuttard: Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens

Kreikkalaisessa mytologiassa hybristä, ylimitoitettua kunnianhimoa ja ylimielisyyttä jumalten edessä, seuraa väistämättä nemesis, oikeutettu jumalainen kosto. Kirjan nimi on oivallinen, sillä paitsi että teema oli yleinen kreikkalaisissa tragedioissa, kuvaa se osuvasti pahamaineisen Alkibiadeksen elämää. Mies oli oikea ateenalainen kultapoika; rika... Lue koko vinkki »

Titus Livius: Ab urbe condita XXIII : Karthagon Hannibal Campaniassa

Titus Livius (n. 64 tai 59 eaa – n. 12 tai 17 jaa) oli merkittävä Rooman valtakunnan historioitsija, jonka pääteos Ab urbe condita (suom. Kaupungin perustamisesta lähtien) kattoi pitkälle toistasataa kirjaa, nimensä mukaisesti Rooman kaupungin koko siihen astisen historian. Meidän päiviimme Liviuksen kirjoista on säilynyt joitakin kymmeniä. Suomala... Lue koko vinkki »

Peter James: Kuoleman kello käy

Kuoleman kello käy -kirjan tapahtumat saavat alkusysäyksen jo 1920-luvulla, jolloin pieni poika muistaa isänsä hopeisen jänisriipuksen sekä tämän puheet hänen laittaessaan poikaa nukkumaan. Varsinaisesti ylikomisario Roy Grace joutuu taistelemaan aikaa vastaan selvittäessään käsittämättömän julmaa ryöstömurhaa brightonilaisessa kartanossa. Uhri oli... Lue koko vinkki »

Kai Ekholm: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava

Kansalliskirjastossa Helsingissä on tapahtunut erikoinen veriteko. Kupolisalista löytyy asetelma, jossa lattialle on levitelty kirjoja ja niiden keskelle nuoren tytön ruumis. Salissa soi taustamusiikki ja kynttilät palavat. Tapaus on niin omituinen, että poliisi tarvitsee apua, ja kutsuu hätiin etsivätoimisto Kaljun ja Kiharan. Kaksikko alkaa se... Lue koko vinkki »
Vanhojen tavaroiden aarrekirja

Leena Nokela (toim.): Vanhojen tavaroiden aarrekirja

Vanhojen tavaroiden aarrekirja on saavuttanut jo neljännen painoksensa (1. painos ilmestyi 2001) eikä suotta. Tämä on suosittu, selkeä ja asiallinen opas jokaiselle aloittelevalle tai pidemmälle ehtineelle keräilijälle ja harrastajalle sekä muuten vain antiikista sekä vanhasta tavarasta kiinnostuneelle ja sitä arvostavalle maallikolle. Alussa es... Lue koko vinkki »

Marguerite Yourcenar: Tulet

Marguerite Yourcenarin kokoelma on vereslihainen. Se on vaikea, hitusen sekava, vähintäänkin mielenterveysongelmainen. Se tuntuu elävältä vuosikymmenet kirjoittamisensa jälkeen. Samalla se tuntuu myös hyvin vanhalta. Yourcenarin aikoinaan sytyttämät tulet palavat edelleen ja valaisevat yhdeksän myyttisen hahmon kohtalot, nostavat ne kellumaan ajass... Lue koko vinkki »