Colin McEvedy: Cities of the Classical World : an Atlas and Gazetteer of 120 Centres of Ancient Civilization

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Törmäsin tähän kirjaan samalla, kun luin antiikin Ateenan kultakaudelle sijoittuvaa kirjaa Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens. Cities of the Classical World kuulosti tässä yhteydessä hyvältä valinnalta, mikäli haluaa syventää ymmärrystä antiikin aikaisista kaupungeista ja kulttuurikeskuksista, joten otinkin sen saman tien lukulistalle.

Kuten nimikin kertoo, tietosanakirja esittelee 120 asutuskeskusta antiikin ajalta. Mukana ovat tietysti kaikki tunnetut kaupungit kuten Babylon, Niniveh, Ateena, Rooma ja Karthago, mutta myös lukuisia pienempiä kaupunkeja, kuten vaikkapa Miletus, Dur-sharrukin, Cumae ja Leptis Manga.

Ilahduttavasti jokaisesta kaupungista löytyy oma karttansa, olkoonkin että nämä ovat pääasiassa varsin yksinkertaisia kuvituksia. Ymmärrettävää sinänsä, sillä monissa kaupungeissa ei ole tehty hirveän yksityiskohtaisia arkeologisia kaivauksia. Kirjan lopusta löytyvät toki vielä isommat kartat, joista näkyvät kaupunkien sijainnit.

Jokaiselle kaupungille on kirjassa omistettu keskimäärin aukeama tai pari, lukuun ottamatta muutamia isompia ja kuuluisimpia kaupunkeja, jotka ovat saaneet vähän enemmän tilaa. Koska tilaa on näin ollen suhteellisen vähän, kertoo kirja tiivistetysti lähinnä kaupungin perustamisesta ja siitä, mitkä asiat ovat johtaneet kaupungin hiipumiseen tai suoranaiseen tuhoon. Myös alueen topografiaan, kokoon ja väestömäärään kiinnitetään tekstissä erityistä huomiota.

Tietosanakirjana Cities of the Classical World ei välttämättä ole parhaimmillaan viihdyttävänä iltalukemisena, mutta antiikin historiasta kiinnostuneelle se on kyllä aivan ehdoton valinta kirjahyllyyn. Kirja antaa hyvän näkymän antiikin aikaiseen urbaaniin maailmaan ja on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista lähteä etsimään lisää mielenkiintoista lukemista.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...