Tiber-joen suussa sijaitseva Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein satamakaupunki. Kaupungin kautta Roomaan saapui niin viljaa, kaikennäköisiä kauppatuotteita, kuin ihmisiä ja uusia aatteitakin. Ostiasta tekeekin mielenkiintoisen sen poikkeuksellisen kosmopoliittinen luonne, kaupungissa asui sulassa sovussa kymmeniä kansallisuuksia ja myös erilais...
Lue koko vinkki »
Sortavalaan ei ole tällä haavaa menemistä. Aikaisemmin sosialismin pirulainen esti rajakaupunkiin pääsyn, nyt tämä koronapirulainen.
Kun kerran Sortavalaan pääsyä kolmenkymmenen vapaan vuoden jälkeen ei ole, on aikaa tutustua tarkemmin kaupungin historiaan Itä-Suomen ja Petroskoin yliopistoprofessoreiden perin pohjin perkaamin tiedoin. Tapio Hä...
Lue koko vinkki »
Törmäsin tähän kirjaan samalla, kun luin antiikin Ateenan kultakaudelle sijoittuvaa kirjaa Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens. Cities of the Classical World kuulosti tässä yhteydessä hyvältä valinnalta, mikäli haluaa syventää ymmärrystä antiikin aikaisista kaupungeista ja kulttuurikeskuksista, joten otinkin sen saman tien lukulistalle.
...
Lue koko vinkki »
Tämä kirja on ihan mahtava hyppäys ajassa taaksepäin, kun Varjosaaressa asui ja eli ihmisiä. Maarit Verronen on tehnyt ison työn löytäessään henkilöt tähän kirjaan.
Kirja kertoo Helsingin Varjosaaresta, josta moni ei ole koskaan kuullutkaan, saati sitten, että tietäisi, missä kyseinen saari sijaitsee. Kun lukee tämän kirjan, on taas piirun verra...
Lue koko vinkki »
Ensin oli Esko Hytönen, joka syntyi työläisperheeseen, asui ja eli 1950-luvulla Kalliossa. Myöhemmällä iällä hän muisteli sitä aikaa ja paikkoja, kirjoitti historiaansa runomuotoon. Enää hän ei ole täällä muistelemassa, mutta runot ovat.
Sitten oli Juhani Styrman, joka Kallion kulttuurivaikuttajana on koonnut runot ja kertoo niiden lomassa, mist...
Lue koko vinkki »
Hyvin innokkaana odotin tätä kirjaa, että pääsisin tutustumaan Helsingin ihanien talojen pihoihin, joihin ei ole juurikaan ollut asiaa. Sitä noin suurin piirtein tietää joitakin taloja, mutta useimpien pihoilla ei ole tullut käytyä. Tämä kirja kertoo niistä pihoista, millaista siellä oli ennen ja millaista on nyt. Miten ajan myötä kaikki on muuttun...
Lue koko vinkki »
Aarresaarten isäntä Jarmo Nieminen on toimittanut tuhdin paketin Helsingistä ensimmäisen maailmansodan aikana. Hänen lisäkseen teoksessa on toistakymmentä muuta kirjoittajaa. Sotasurmien lisäksi se antaa paljon tietoa elämästä ja yhteiskunnasta sisällissodan aikana.
Suomen sisällissodasta on kohta sata vuotta aikaa. Vuodet ovat kätkeneet paljon ...
Lue koko vinkki »
Keskustan halki kulkeva Hämeenkatu on kiistatta Tampereen ykköskatu. Se ei kuitenkaan ole ollut sitä aina, vaan aikaisemmin tämä asema on ollut Kauppakadulla. Miten Hämeenkadusta siis tuli Tampereen pääkatu ja miten Hämeenkadun ulkonäkö ja rakennuskanta on vuosien varrella elänyt?
Näihin kysymyksiin vastaa tämä Tampere-seuran julkaisu, jonka ova...
Lue koko vinkki »
Tykkien valosuihkuja, murtuneita seiniä, sirpaleisia katuja ja kotinsa menettäneitä ihmisiä. Massiivinen kirja on täynnä kuvia, joita ei tarvitse selitellä. Teos täydentyy teksteillä, tilastotiedoilla, kartoilla sekä lehtileikkeillä.
Helsinki pelastui -valokuvanäyttelyn pohjalta tehty kirja ilmestyi vuonna 2004, mutta uudistettu laitos on paikal...
Lue koko vinkki »
Tampere kärsii myrskyn kourissa, on hiljaista. Samaan aikaan ikivanha robotti herää toimimaan ukkosen aikana roomalaisen kylpylän raunioissa, siis tietenkin Tampereella! Mutta kenet kutsuisit apuun? Ehkä et kuitenkaan kaupungin omaa supersankaria, Kapteeni Kuoliota ja hänen uskollista apulaistaan Kapteeni Kökköä... Tarvitaan hieman lisää asiantunte...
Lue koko vinkki »
Kaksi naista, Laura Kolbe ja Anja Kervanto Nevanlinna toimivat meille oppaina, kun lähdemme Senaatintorille, Suomen sydämeen.
Vuoron perään naiset johdattelevat tutustumaan Senaatintoriin eri kulmilta ja eri aikakausilta. Aloitetaan ihan synnystä, kun sitä 1810-luvulla alettiin rakentaa. Kun oli Ulrika Eleonoran kirkko ja hautausmaa.
Rakennuk...
Lue koko vinkki »