Martti Helminen ja Aslak Lukander: Helsingin suurpommitukset helmikuussa 1944

Helsingin suurpommitukset helmikuussa 1944

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tykkien valosuihkuja, murtuneita seiniä, sirpaleisia katuja ja kotinsa menettäneitä ihmisiä. Massiivinen kirja on täynnä kuvia, joita ei tarvitse selitellä. Teos täydentyy teksteillä, tilastotiedoilla, kartoilla sekä lehtileikkeillä.

Helsinki pelastui -valokuvanäyttelyn pohjalta tehty kirja ilmestyi vuonna 2004, mutta uudistettu laitos on paikallaan, kun pommituksista on kulunut tasan 70 vuotta, ja ensimmäinen painos loppuunmyyty. Kuvat kertovat niin paljon, että tekstiä olisi voinut olla jopa vähemmän.

Kuvien mustavalkoisuus sekä yöpainotteisuus tekevät tunnelmasta hyvin aavemaisen. Sivulla 118 oleva kuva palavasta Helsingin Yliopistosta on hyvä esimerkki tästä. Palo- ja miinapommit tekivät rumaa jälkeä rakennuksille, ja monessa helsinkiläisrakennuksessa on tänä päivänäkin näkyvissä muisto pommituksesta. Sotakuvien rinnalla onkin vertailuna valikoima kuvia, miltä pommien moukaroimat rakennukset näyttävät korjattuina tämän päivän valossa.

Suomalaiset olivat sitkeitä ja päättäväisiä onnistuen jatkosodan torjuntataistelussaan hämmästyttävän hyvin. Helsinkiä pommitti kolmen talviyön aikana peräti 2 000 viholliskonetta. Kirjan tarkat tilastot kertovat pommitusten vaatineen noin 150 suomalaisuhria sekä noin 350 haavoittunutta. Pääkaupungista poistui helmikuussa noin 120 000 henkeä.

Helsingin suurpommitukset helmikuussa 1944 kertoo ainutlaatuisilla kuvillaan tärkeän osan suomalaista historiaa.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...