Titus Livius: Ab urbe condita XXIII : Karthagon Hannibal Campaniassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Titus Livius (n. 64 tai 59 eaa – n. 12 tai 17 jaa) oli merkittävä Rooman valtakunnan historioitsija, jonka pääteos Ab urbe condita (suom. Kaupungin perustamisesta lähtien) kattoi pitkälle toistasataa kirjaa, nimensä mukaisesti Rooman kaupungin koko siihen astisen historian. Meidän päiviimme Liviuksen kirjoista on säilynyt joitakin kymmeniä. Suomalaiset veteraanilatinistit Maija-Leena Kallela, Ylermi Luttinen ja Teivas Oksala ovat kääntäneet suomeksi nyt jo kolmannen kirjan Liviuksen toista puunilaissotaa (218–202 eaa) käsittelevästä jaksosta.

Vuoteen 216 eaa mennessä karthagolainen sotapäällikkö Hannibal on Alppien yli norsuillaan tultuaan kukistanut roomalaiset Cannaessa, ja pitää nyt leiriään Campaniassa, nykyisen Napolin liepeillä. Rooman valtakunta on ahdingossa: Hannibalin armeija on tasaveroinen Rooman joukkojen kanssa, ja Adrianmeren takana Makedonia suunnittelee liittoumaa Karthagon kanssa. Hannibalin armeija kuitenkin valahtaa tylsistymiseen, ja Rooman sotapäälliköiden on mahdollista napsia pienempiä voittoja aina silloin tällöin, ja saada kapinoivia kaupunkeja takaisin puolelleen. Erityisen hyvin menee Hispaniassa ja Sardiniassa: niistä Karthago saa vetäytyä niin pian kuin ehtii. Mutta vielä kestää viisitoista vuotta, ennen kuin pitkä sota on ohi.

Kallelan, Luttisen ja Oksalan klassikkokäännös on kulttuuriteko: tämä on länsimaista kulttuurihistoriaamme sanan varsinaisessa merkityksessä. Kääntäjät ovat varustaneet teoksensa kattavilla selitysosioilla, henkilöhakemistoilla, kuvituksilla ja kartoilla, joita ilman maallikkolukijan olisikin ollut vaikea pysyä kärryillä tilanteesta. Latinankielinen alkuteksti on tietenkin myös mukana.

Karthagon Hannibal Campaniassa on kiinnostava historiankirjoitus, jossa pääsee eläytymään hetkeksi antiikin atmosfääriin. Kannattaa tutustua!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...