Titus Livius: Ab urbe condita XXIII : Karthagon Hannibal Campaniassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Titus Livius (n. 64 tai 59 eaa – n. 12 tai 17 jaa) oli merkittävä Rooman valtakunnan historioitsija, jonka pääteos Ab urbe condita (suom. Kaupungin perustamisesta lähtien) kattoi pitkälle toistasataa kirjaa, nimensä mukaisesti Rooman kaupungin koko siihen astisen historian. Meidän päiviimme Liviuksen kirjoista on säilynyt joitakin kymmeniä. Suomalaiset veteraanilatinistit Maija-Leena Kallela, Ylermi Luttinen ja Teivas Oksala ovat kääntäneet suomeksi nyt jo kolmannen kirjan Liviuksen toista puunilaissotaa (218–202 eaa) käsittelevästä jaksosta.

Vuoteen 216 eaa mennessä karthagolainen sotapäällikkö Hannibal on Alppien yli norsuillaan tultuaan kukistanut roomalaiset Cannaessa, ja pitää nyt leiriään Campaniassa, nykyisen Napolin liepeillä. Rooman valtakunta on ahdingossa: Hannibalin armeija on tasaveroinen Rooman joukkojen kanssa, ja Adrianmeren takana Makedonia suunnittelee liittoumaa Karthagon kanssa. Hannibalin armeija kuitenkin valahtaa tylsistymiseen, ja Rooman sotapäälliköiden on mahdollista napsia pienempiä voittoja aina silloin tällöin, ja saada kapinoivia kaupunkeja takaisin puolelleen. Erityisen hyvin menee Hispaniassa ja Sardiniassa: niistä Karthago saa vetäytyä niin pian kuin ehtii. Mutta vielä kestää viisitoista vuotta, ennen kuin pitkä sota on ohi.

Kallelan, Luttisen ja Oksalan klassikkokäännös on kulttuuriteko: tämä on länsimaista kulttuurihistoriaamme sanan varsinaisessa merkityksessä. Kääntäjät ovat varustaneet teoksensa kattavilla selitysosioilla, henkilöhakemistoilla, kuvituksilla ja kartoilla, joita ilman maallikkolukijan olisikin ollut vaikea pysyä kärryillä tilanteesta. Latinankielinen alkuteksti on tietenkin myös mukana.

Karthagon Hannibal Campaniassa on kiinnostava historiankirjoitus, jossa pääsee eläytymään hetkeksi antiikin atmosfääriin. Kannattaa tutustua!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...