Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Tuomas Heikkilä: Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Kansanperinteen mukaan Lalli tappoi kristinuskoa levittäneen piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä joskus 1150-luvulla. Tapahtunutta on vuosisatojen mittaan tulkittu monella tavalla, mutta nykyään yleinen ajatus on, että Lalli edusti nimenomaan jotain suomalaista, miestä joka puolusti kotiaan ja omaa pakanallista uskoaan. Vetävässä ja suositussa ... Lue koko vinkki »
Herodotos

Christa Steinby: Herodotos : Historiankirjotuksen isä ja hänen maailmansa

Vuonna 2021 on kulunut tasan 2500 vuotta persialaissotien päättymisestä. Mikäli persialaiset olisivat tuolloin voittaneet Kreikan kaupunkivaltiot, näyttäisi historiamme aivan toisenlaiselta. Nämä tapahtumat ovat kiintoisia myös toisesta syystä – niistä kirjoitti länsimaisen historian ensimmäinen historijoitsija Herodotos (484–425 eaa.). Hänen kirjo... Lue koko vinkki »
Miksi Suomi on Suomi

Tommi Uschanov: Miksi Suomi on Suomi

Tämä vuonna 2012 ilmestynyt kirja on kolmas osa trilogiaa, jonka muita kirjoja en ole lukenut. Eipä haittaa, kyse on toisaalta täysin itsenäisestä teoksesta. Tässä kirjassa Tommi Uschanov pureutuu suomalaisuuteen: mikä tekee Suomesta lopulta Suomen? Miten Suomi eroaa – hyvässä tai pahassa – muista maista? Kymmenisen vuotta sitten julkaistu kirja... Lue koko vinkki »
Aleksanteri Suuri: sankari ja myytti

Jaakkojuhani Peltonen: Aleksanteri Suuri : Sankari ja myytti

32-vuotiaana kuollut Aleksanteri Suuri kerkesi hallitsemaan valloittamiaan alueita vain kolmetoista vuotta. Hänen kuolemansa jälkeen jättimäinen valtakunta pysyi pystyssä vielä muutaman vuoden, kunnes se pirstoitui ja jaettiin hänen lukuisten vallanperijöidensä kesken. Ottaen huomioon kaiken tämän on merkillistä, miten suuri vaikutus Aleksanterilla... Lue koko vinkki »

Titus Livius: Ab urbe condita XXIII : Karthagon Hannibal Campaniassa

Titus Livius (n. 64 tai 59 eaa – n. 12 tai 17 jaa) oli merkittävä Rooman valtakunnan historioitsija, jonka pääteos Ab urbe condita (suom. Kaupungin perustamisesta lähtien) kattoi pitkälle toistasataa kirjaa, nimensä mukaisesti Rooman kaupungin koko siihen astisen historian. Meidän päiviimme Liviuksen kirjoista on säilynyt joitakin kymmeniä. Suomala... Lue koko vinkki »

George Orwell: Vuonna 1984

George Orwell on niitä harvoja kirjailijoita, joiden nimestä on tullut adjektiivi. Orwellilainen yhteiskunta on kuvattu tässä Orwellin tunnetuimmassa teoksessa. Vuonna 1984 on käsite ja vaikka kirjaa ei olisi lukenutkaan, moni käyttää sujuvasti siinä esiteltyjä käsitteitä. Vähintään valvovan isoveljen tuntevat kaikki. Vuonna 1984 on hyytävä dyst... Lue koko vinkki »

Philip Pullman: Rehti mies Jeesus ja kieromieli Kristus

Philip Pullman liittyy Jeesuksen tarinan uudelleenkirjoittaneiden kirjailijoiden joukkoon tällä teoksella, jonka lähtöidea on hivenen villi: entäs jos Maria synnyttikin kaksoset? Toinen lapsista oli tuttu Jeesus, toista taas alettiin kutsua Kristukseksi. Vasta myöhemmin, Jeesuksen kuoltua ristinkuoleman, historia unohti veljen olemassaolon ja nimet... Lue koko vinkki »