Adrian Goldsworthy: Rooman valtakunnan tuho

Osta kirja itsellesi

Rooma oli maailmanhistorian mahtavimpia suurvaltoja, joka hallitsi koko tuntemaansa maailmaa. Vielä vuonna 200 Rooma vaikutti voittamattomalta, mutta vain parisataa vuotta myöhemmin jäljellä oli vain rippeitä. Rooman valta oli poissa, jäljellä oli vain paljon aikaisempaa heikompi Itä-Rooman valtakunta. Mitä tapahtui?

Adrian Goldsworthy valottaa tapahtumia uusimpaan historialliseen tutkimukseen perustuen. Käsiteltävä aikakausi on hankala, sillä täsmällistä tietoa on tarjolla perin vähän. Sen huomaa Goldsworthyn tekstissäkin, sillä aikakaudet, joilta on säilynyt enemmän kirjallista materiaalia, käsitellään yksityiskohtaisemmin.

Yksinkertaista selitystä Rooman tuhoon ei ole tarjolla. Barbaarien vastuulle Goldsworth ei Rooman tuhoa vieritä, vaan toteaa barbaarien iskeneen korkeintaan viimeisen kuoliniskun valmiiksi rappeutuneeseen valtioon. Pikemminkin Rooman tuhosivat sisällissodat ja toisiaan seuranneet keisarit, joiden tärkein prioriteetti oli pysyä hengissä. Välillä lukiessa herääkin ihmetys siitä, miksi kukaan ylipäätään halusi keisariksi, kun yhden kappaleen sisällä voi kuolla useampikin keisari.

Aihe on kiehtova ja Goldsworthy kirjoittaa yleensä ottaen hyvin. Nimiä ja vuosilukuja tulee kuitenkin sellaisena tulvana, että aloin itse jo väsyä. En selvästikään ollut aivan tarpeeksi kiinnostunut aiheesta. Teksti on huolellisesti taustoitettu lähteillä, mutta runsaat lähdeviitteet on piilotettu armollisesti kirjan loppuun. Lopussa on sentään varsin ansiokas yhteenveto, joka kokoaa kirjan langat yhteen pakettiin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...