Adrian Goldsworthy: Antonius ja Kleopatra

Osta kirja itsellesi

Rooman historiaan erikoistunut tutkija Adrian Goldsworthy tarttuu tällä kertaa suosittuun aiheeseen: lemmenpari Markus Antoniukseen ja Kleopatraan. Yksi maailmanhistorian tunnetuimmista rakkaustarinoista vääntyy varsin kuivaksi historiankirjaksi, josta romantiikka on kaukana. Antonius ja Kleopatra ei ole mitään kevyttä lukemista, vaan melkoinen vyörytys Rooman ja Egyptin historiaa Markus Antoniuksen ja Kleopatran ajalta.

Samoin kuin Rooman valtakunnan tuho -kirjassa, nimiä ja vuosilukuja vyöryy tulvan lailla. Asiaa ei suinkaan helpota roomalaisten tapa antaa samat nimet joka sukupolvelle, jolloin Markus Antoniuksen isän nimi on Markus Antonius ja tämän isän nimi on Markus Antonius. Myös Kleopatran äitien nimi monta sukupolvea taaksepäin on Kleopatra, ja jokainen mies suvussa on Ptolemaios.

Vaikka aivan kaikkea en ihan jaksanutkaan, kirjasta löytyi kuitenkin kaikenlaista mielenkiintoista. Olennaisin, mitä kirjasta voi oppia, on se, että Kleopatra ei oikeastaan ollut kovinkaan egyptiläinen. Se populaarikulttuurin Kleopatra, jota vaikkapa Googlen kuvahaku tulvii, on virheellinen käsitys. Todellisuudessa Kleopatran suku oli Makedoniasta, joten Kleopatra oli enemmän kreikkalainen kuin egyptiläinen.

Hauskana kuriositeettina muuten Egyptin historian laajuudesta: Kleopatra eli ajallisesti lähempänä vaikkapa Neuvostoliiton romahdusta kuin Gizan pyramidien rakentamista! Pyramidit olivat jo Kleopatralle tuhansien vuosien takaista muinaista historiaa.

Romantiikkaa ja kevyttä sivistystä hakeville Antonius ja Kleopatra on vikatikki. Jos jaksaa nimien vyörytystä ja historiallisten tapahtumien virtaa, tämä kirja tarjoaa jämäkän paketin Rooman historian mielenkiintoisia vaiheita. Kirja kattaa Antoniuksen ja Kleopatran vaiheiden lisäksi Caesarin elämää, Rooman sisällissotia, salaliiton Caesaria vastaan ja muita tuttuja tapahtumia. Kaikin puolin varsin opettavainen kirja, koska Rooman vaiheista monilla on populaarikulttuurin myötä vääristyneitä käsityksiä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...