Janne Huilaja: Yksikätinen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjailija toteuttaa haaveensa ja ostaa vanhan kansakoulun pohjoisesta, lähes kuolleesta kylästä. Aikomuksena on ensin tehdä vähän remonttia ennen perheen tuloa ja idylli onkin valmis. Tilaa, rauhaa ja vapaus kirjoittaa.

Väliaikoina hän kulkee kylällä ja jututtaa siellä vielä asuvia ihmisiä. Kukaan ei oikein halua kertoa, mitä koululla on tapahtunut. Jotakin järkyttävää ja yllättävää ilmeisesti, kyläläisten reaktiot ovat kovin outoja ja lähin naapurikin pidättyvä. Kirjailijan olisi tarkoitus myös tarttua kirjoittamiseen kaiken tämän keskellä, mutta se ei ota sujuakseen. Jokin häiritsee ja ajatukset liikkuvat lähinnä talossa ja naapureissa.

Kirjan sisään on sitten kirjoitettu varsinainen tarina koulun aikaisemmista tapahtumista, jotka olivatkin varsin karmaisevat; mustasukkaisuutta, alkoholia ja se lopullinen ratkaisu. Koulun entisen talonmiehen ja hänen perheensä tragedia vaikuttavat vieläkin entiseen asuinympäristöönsä. Perheen muuttaessa nämä tapahtumat ja koulun ilmapiiri tuntuvat vaikuttavan vielä kaikkiin ja kaikkeen nykypäivänäkin… Rakennus pitää edelleen sisällään salaisuutta, tytär alkaa reagoida oudosti mm. saunassa eikä vaimokaan enää viihdy paikassa.

Ehdoton löytö, minä pidin tästä tarinasta. Melko pienin keinoin esiin tuotu ahdistava ja hyytävä tunnelma saavat näin syyspimeässä aivan uusia merkityksiä, hrrr. Hyvä idea tuoda myös tyypillinen suomalainen, rauhallinen maalaisympäristö kauhun leikkikentäksi!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

4 kommenttia

  1. Kuulostaa ihan Stephen Kingin Hohdon plagioinnilta. 🙂

  2. No niin, minä ajattelinkin, että joku sanoisi noin. Kun kirjoitin tuota arvostelua, asia käväisi mielessä. Ei se kuitenkaan ole plagiointia, King-keräilijänä tunnen hänen tuotantonsa erittäin hyvin. Hohtoa tietysti tarkoitat, mutta ei, ei ollenkaan. Tämä Yksikätinen on ihan omanlaisensa (kuten Kingkin), lue ja kerro sitten uudestaan mielipiteesi ,D Arvasin, että joku tarttuu tähän asiaan…

  3. Kyllä väkisin tuli Hohto mieleen, siinähän oli moniakin samanlaisuuksia: alkoholismi, kirjan kirjoittaminen ja takautumat. Idea oli selvästi otettu siitä kirjasta, sitten oli lisäilty omia juttuja. Kirja oli muuten ihan hyvä, tuo Hohto vain oli mielessä sitä lukiessa ja se häiritsi.

  4. Niin, jospa et olisi ajatellut sitä Hohtoa tai olisit tutustunut vaikka Huilajan muuhun tuotantoon aluksi… tämä liittyy aika olennaisesti muuhunkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...