Kazuo Ishiguro: Yösoittoja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yösoittoja on novellikokoelma, jossa viisi haikean kaunista tarinaa rakkaudesta, musiikista ja ajan kulumisesta sekä sen vaikutuksista ihmisiin. Päähenkilöinä ovat mm. unelmoivat nuoret, italialaiset kahvilamuusikot sekä eilispäivän tähdet, joiden kaikkien elämässä koittaa lopulta jonkinlainen totuuden hetki.

Niminovellissa Yösoittoja ollaan hollywoodilaisessa hienostohotellissa, jossa julkkikset piileskelevät kauneusleikkausten jälkeen. Päähenkilö Steve on lahjakas saksofonisti, mutta niin ruma, ettei hänen uransa ole päässyt nousuun. Hänen vaimonsa hakee avioeroa, mutta on erolahjaksi luvannut uuden miehensä kanssa kustantaa muusikolle kasvojenmuokkauksen. Naapurihuoneessa asuu Lindy Gardner, suositun iskelmätähden ex-vaimo. Avioeron jälkeen Lindyn tähti on nousussa, hän on suosittu vieras televisiossa ja kirjoittanut useita itsehoito-oppaita. Hirtehishuumorilla maustetussa kertomuksessa täysin paketoidut Lindy ja Steve ystävystyvät ja tekevät luvattomia vaelluksia öisen autiossa hotellissa.

Novellit kietoutuvat yhteen oudon kiintoisalla tavalla ja saavat haluamaan tätä lisää. Tarinoissa huomaat ehkä kohtaavasikin jo toisessa yhteydessä tutuksi tulleen henkilön, ainakin sivuosassa… ehkäpä jonkun kohtaloon jopa palataan. Musiikki, lähinnä jazz, on jatkuvasti läsnä, tavalla tai toisella. Tarinoiden kieli on kaunista ja monisyistä, näitä on nautinto lukea myös kielenkäytön ja kuvausten pienienkin vivahteiden takia. Kieli soljuu kuin improvisoitu jazz eikä loppuhuipennus aina ole itse tarkoitus.

Tekijä on todellinen taituri myös novellien alalla. Ensin tarina tuntuu kesyltä ja ehkä vähän pitkäveteiseltä, kunnes huomaamattaan on kirjan lopussa ja haluaisi vielä lukea lisää! Hienoja, monivivahteisia, herkkiä ja nostalgisen taitavia novelleja kaikille. Suosittelen kaikille taidokkaasta, vivahteikkaasta kerronnasta kiinnostuneille.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Persoonallinen ja mukaansatempaava kirja rakkaudesta ja musiikista sekä rakkaudesta musiikkiin. Tykkäsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...