Kansi: Roald Dahl: Kekseliäs kettu

Osta kirja itsellesi

Osta e-kirjana

Elisa Kirja

Osta käytettynä

Roald Dahl: Kekseliäs kettu

kirjoittanut Hannu26.7.2008
WSOY, 1978
Alkuteos: Fantastic Mr Fox (George Allen & Unwin, 1970)
Kääntäjä: Panu Pekkanen

Roald Dahl ja hänen vakiokuvittajansa Quentin Blake tarttuivat hauskassa sadussaan Kekseliäs kettu maaseudun isäntien ongelmaan, varastoja ja kanatarhoja ryöstelevään kettuun. Kolme keljua isäntää päättää ottaa kirotun ketun hengiltä keinolla millä hyvänsä. Alkaa hurja kaivuukilpailu metsän mäellä, joka pian ei olekaan enää mäki vaan pikemminkin monttu. Sitten isännät asettuvat väijyksiin luottaen siihen, että ketun on pian pakko antautua. Kekseliäs kettuisä keksii kuitenkin juonen, jonka avulla hän onnistuu pelastamaan ei vain itsensä ja perheensä, vaan myös mäellä majailevat mäyrät, kaniinit, maamyyrät ja lumikot.

Dahlin tapaan sadun hahmot eivät ole kovinkaan mustavalkoisen hyviä tai pahoja. Tarinan sankari, kettuisä, on tietenkin pohjimmiltaan ovela rosvo, joka ryöstää elantonsa ilkeiltä isänniltä. Isäntien oikeutta omaisuuteensa ei varsinaisesti oikeuteta, vaan ketun annetaan rauhassa käydä hakemassa kana sieltä, toinen täältä. Mäyrä, järjen ja kohtuullisuuden ääni, kyseenalaistaa kettuisän puuhat, mutta kettu perustelee tekojaan sillä, että isännät ovat vieläkin pahempia, kun haluavat tappaa koko metsän väen. Viinin nautinnot eivät suinkaan ole myöskään metsän väelle vieraita, juopottelevan rotan kohtaaminen kuuluu kirjan hauskimpiin hetkiin.

Quentin Blaken kuvitusta on vielä kehuttava erikseen. Muutamin suttuisin viivoin hahmotellut henkilöt ovat hersyvän humoristisia, mutta hyvin tarkkanäköisesti Dahlin hahmoja karakterisoivia, ja luonnosmaisuudestaan huolimatta (tai ehkä juuri siksi) visualisoivat sopivan vinosti Dahlin kieroutunutta satumaailmaa. Erityisesti kaikki kolme isäntää joutuu melkoisen tylysti Blaken kynän uhriksi. Myös kravattiin ja villatakkiin pukeutunut isämäyrä on ehdottomia suosikkejani.

Vaikka jotkut kriitikot eivät Roald Dahlin makaabereista tarinoista välitäkään ja jopa paheksuvat niitä, niin kaikkiaan Kekseliäs kettu on satu, jota ainakin omille lapsilleni joskus mielelläni lukisin.

Kuka vinkkaa? Hannu

Tamperelainen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Osta kirja itsellesi – kun ostat näiden linkkien kautta, tuet Kirjavinkkien toimintaa

Nämä linkit ovat affiliate-linkkejä. Jos ostat kirjoja näiden linkkien kautta, Kirjavinkit.fi saa osan myyntituloista korvauksena. Näillä rahoilla maksetaan palvelimen kustannukset ja toimitussihteerin palkkio.

Katso myös

Roald Dahl — kaikki arvostelut

Kansi: Tuuli Hypén: Nanna 2: Jäljet pelottavat
Kansi: Joel Lehtonen: Putkinotko
Kansi: Nanna 3: Ketunleipää tienaamassa
Kansi: Alastalon salissa
Kansi: Ikuisuus
Kansi: Jään muisti
Kansi: Veikko Haakana: Punaisen kiven aapa
Kansi: Onnenpekka metsällä
Kansi: Turkiskauppiaana intiaanireservaatissa
Kansi: Ruohojen maa

{ 1 kommentti… lue se alta tai lisää omasi }

Pyry kesäkuu 15, 2014 09:39

Tästä pitivät sekä lapset että aikuiset! Hyvä kuvitus kruunasi tarinan.

Kommentoi merkintää

Seuraa Kirjavinkkejä Twitterissä Seuraa Kirjavinkkejä Facebookissa Seuraa Kirjavinkkejä sähköpostilla Kirjavinkkien Youtube-kanava