Marjo T. Nurminen: Maailma piirtyy kartalle : Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa

Maailma piirtyy kartalle

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kartta on tänä päivänä itsestäänselvyys, kun jokaisella voi olla taskussaan älypuhelin ja sen tarjoama pääsy huikean kartta-aineiston pariin. Toista oli ennen, ei tarvitse mennä monta sataa vuotta taaksepäin kun kartat olivat arvokkaita harvinaisuuksia ja parhaimmillaankin hieman epämääräisiä. Erityisen mielenkiintoista on tarkastella historiallista jatkumoa, kun näkee, miten kartanpiirtäminen on kehittynyt ja miten tietyt puutteet ovat säilyneet kartoissa vuosikymmenistä toiseen.

Maailma piirtyy kartalle esittelee eurooppalaisen kartanpiirtämisen kehitystä noin tuhannen vuoden ajalta. Matka yksinkertaisista raamatullisista mappa mundeista merenkävijöiden portolaanikarttojen moderniin karttaan on ollut pitkä ja mielenkiintoinen.

Maailma piirtyy kartalle on kirjaimellisesti suurteos: suurikokoinen, painava kirja, jota ei tosiaan tee mieli lukea sängyssä maaten. Suuret sivut ovat kuitenkin perustellut, sillä siten teoksen hienoin anti, upeat kuvat vanhoista kartoista, pääsee todella oikeuksiinsa.

Kirjan taustalla on paljon omakohtaista innostusta. Teoksen on kirjoittanut arkeologi ja tiedetoimittaja Marjo T. Nurminen, joka on perehtynyt perinpohjaisesti karttojen kulttuurihistoriaan. Hänen puolisonsa on Juha Nurminen, John Nurmisen säätiön puheenjohtaja, joka on kerännyt laajan kokoelman antiikkikarttoja. Merenkulun historiaan keskittyvän säätiön julkaisuohjelmaan sopii hyvin luontevasti tällainen karttakirja.

Oman kokoelman kartoistakin olisi varmasti saanut hienon kirjan, mutta Nurmiset ovat kierrelleet paljon maailmalla tutustumassa historiallisiin karttoihin. Lopputuloksena on hieno, kattava teos, jota on helppo suositella jokaiselle kartoista kiinnostuneelle.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...