Tähtifantasia-voittaja 2013

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin SF Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2012 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan Liken julkaisemalle Steph Swainstonin romaanille Uusi maailma. Teoksen on suomentanut J. Pekka Mäkelä.

Uusi maailma (The Modern World, 2007) on Steph Swainstonin Nelimaa-trilogian päätösosa. Se toimii hyvin myös yksittäisenä teoksena. Kirja on modernia, hämmästyttävän palkitsevaa laatufantasiaa, genren ehdotonta aatelia.

Romaanin päähenkilö on Nelimaan keisarin viestinviejä Jant, jolle on suotu kuolemattomuus virkansa puolesta. Jant on ärsyttävä, mutta silti sympaattinen ja uskottava hahmo. Tarina kuullaan pääosin hänen suullaan, vaikka hän on paikoin epäluotettava kertoja. Kertomuksen tasoista päällimmäiseksi nousee sota maanalaisia jättihyönteisiä, turilaita vastaan. Jokapäiväisen elämän valinnoista keskiössä on Jantin hyvän ystävän, jousiampuja Salaman vaikea suhde tyttäreensä.

Swainston kuvaa yksityiskohtaisesti Nelimaata ja sen rinnakkaismaailmaa Siirrosta, mutta myös kyseenalaistaa luomansa yhteiskunnan järjestyksen. Nykyaikainen maailma sekoittuu saumattomasti perinteiseen keskiaikafantasiaan, ja kirjassa esiintyy sulassa sovussa niin ritareita miekkoineen kuin vaikkapa aurinkolaseja ja t-paitoja.

Swainstonilla on kyky luoda erittäin vahvoja mielikuvia, mikä näkyy esimerkiksi romaanin taistelukohtauksissa, jotka ovat välillä jopa puistattavan yksityiskohtaisia. Surrealistinen Siirros on puolestaan kuin mielikuvituksen sekatavarakauppa, joka loihtii lukijan eteen uskomattoman määrän ihmeellisiä ja jännittäviä ajatuksia.

Teemojen tasolla romaani käsittelee vastuuta, luopumista ja rakastamisen vaikeutta. Se pohtii tekojemme motivaatiota ja niiden vaikutuksia ja sitä, milloin on aika päästää irti tärkeistä asioista. Samalla se herättää kysymyksiä niin maailmankaikkeudesta kuin uskontojen ja valtarakenteiden merkityksestä.

Swainston ei päästä lukijaansa helpolla, vaan kulkee rohkeasti tämän odotuksia vastaan. Omaperäinen tarina etenee moniin eri suuntiin, ja lukujen kirjoitustyyli sekä tempo vaihtelevat. Taitamattomamman kirjoittajan käsissä seurauksena olisi vaikeasti luettava sekamelska, mutta Swainston tietää tarkoin, minne on menossa.

Vuonna 1974 syntynyt Steph Swainston on ennen kirjailijaksi ryhtymistään työskennellyt arkeologina ja tutkijana. Hänen Nelimaa-sarjansa käsittää trilogian lisäksi yhden romaanin, jossa käydään läpi Jantin elämää ennen varsinaisen trilogian alkua.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:

Kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen ja fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Tähtifantasia-palkinnon aiemmat voittajat ovat Jeff VanderMeerin Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-Kirjat, 2006), Ngugi Wa Thiong’on Variksen Velho (WSOY, 2007), Ellen Kushnerin Thomas Riiminiekka (Vaskikirjat, 2008), Haruki Murakamin Kafka rannalla (Tammi, 2009), Andrzej Sapkowskin Viimeinen toivomus (WSOY, 2010) ja Andrzej Sapkowskin Kohtalon miekka (WSOY, 2011).