Ethän kuole ennen minua

Avi Heikkinen ja Aapo Kukko: Ethän kuole ennen minua

Avi Heikkisen 2019 ilmestynyt sci-fi sarjakuva Valotusaika teki vahvalla käsikirjoituksellaan niin voimakkaan vaikutuksen, että se päätyi vuoden sarjakuvaksi. Oli selvää, että mikä tahansa Heikkisen seuraava sarjakuva onkaan, se on pakko lukea. Ethän kuole ennen minua osoittautuu kuitenkin yllätykseksi. Heikkisen parivaljakoksi ja sarjakuvan varsin... Lue koko vinkki »
Kuubalainen tytär

Soraya Lane: Kuubalainen tytär

Ei vähempää kuin Anna Karenina ja hänen kohtalonsa käväisee mielessä tämän uusiseelantilaisen Soraya Lanen Kuubalainen tytär -romaanin jälkikaikuna ja -makuna. Vaikuttava, vaikkakin huomattavasti kevyimmin vedoin vedetty Tolstoihin verrattuna. Mutta kuitenkin. Tunnetta riittää enemmän kuin viisautta. Rakkauden voima tässäkin on tuhoava. Sitä kohti,... Lue koko vinkki »
Kuningatar Mab

Emilia Karjula: Kuningatar Mab

Kuningatar Mab on Shakespearen Romeossa ja Juliassa esiintyvä ”keijujen kätilö”, nukkujille kepposia tekevä miniatyyrikokoinen olento, joka on sittemmin esiintynyt monessa asussa ja muodossa muissa teoksissa, usein keijujen kuningattarena. Sellaisessa roolissa Mab esiintyy Emilia Karjulan esikoisromaanissakin, jossa päähenkilö Julia – tietenkin Jul... Lue koko vinkki »
Anna omassa kodissaan

L. M. Montgomery: Anna omassa kodissaan

Kun taas palasin Anna-sarjan pariin, tuntui itse asiassa oikein ihanalta löytää uudestaan tämä Anna omassa kodissaan -kirja; en ollut lukenut sitä vuosikausiin, mutta monen monia kertoja tietenkin aikaisemmin. Sarjan edelliseksi osaksi oli myöhemmin, meillä suomeksi käännettynä vasta 2002, asettunut episodiromaani Anna opettajana, mutta nyt käsillä... Lue koko vinkki »
Oikeus rakkauteen

Jonas Gardell: Oikeus rakkauteen

Mutta yhden tietyn piirteen mukainen homoseksuaali ei voi kuitenkaan koskaan olla. Onnellinen. Romaanin Oikeus rakkauteen alkuosassa Pontus Wikner kirjoittaa näin muistelmissaan. Hän elää 1800-luvun puolivälissä, mitä suurimmassa määrin salattuna, nykyajan termein kaapissa olevana, homoseksuaalina. Kärsineenä, onnettomana, mutta kuitenkin kiihk... Lue koko vinkki »
Tämä liukasteleva sydän

Siri Kolu: Tämä liukasteleva sydän

Kahdeksasluokkalainen Didi on vanhempiensa eron jälkeen muuttanut äitinsä ja isoveljensä kanssa asumaan vähän ankeaan kerrostaloon radanvarteen. Uudessa koulussa on onneksi pari hyvää ystävää valmiiksi, mutta myös aivan uudet sosiaaliset ympyrät, joihin Didin on sujahdettava. Samalla Didin mielessä pyörii uusi larppi: edellinen oli iso menestys, mu... Lue koko vinkki »
Hölmö rakkaus

Akwaeke Emezi: Hölmö rakkaus

Akwaeke Emeziltä on suomennettu jo muutama teos, jotka ovat olleet tyyliltään vaihtelevia ja kovin omaperäisiä ja persoonallisia. Hölmö rakkaus on tähän asti suomennetuista teoksista kenties tavanomaisin, mutta kyllä siinäkin perinteiseen rakkaustarinaan muutama kierre saadaan. Rakkausjutusta on kuitenkin kyse, kuten nimikin kertoo. Pidin suomen... Lue koko vinkki »
Annan unelmavuodet

L. M. Montgomery: Annan unelmavuodet

Annan unelmavuodet! Miten voisikaan kirjan nimi koskettaa tyttökirjallisuuden ja Anna-sarjan ystäviä enemmän. Tiedämme – riippuen siitä kuinka monta kertaa kukin on teoksen lukenut – että kyseessä ovat sekä yliopisto-opiskelun että aidon rakkauden ajat, vaikka etenkin jälkimmäinen tuottaa edelleen Annan elämään monia mutkia. Mutta kirjojen alkup... Lue koko vinkki »
Viiniä, hunajaa, omenapuu

Viiniä, hunajaa, omenapuu : Sumerien myyttistä ja eroottista runoutta

Enheduannan Suurisydämisin valtiatar -runoelman jälkeen joensuulainen Kirjokansi on kulttuuritekona kustantanut vielä tämän toisen runo- ja hymniteoksen neljäntuhannen vuoden takaisesta Mesopotamiasta, Kaksoisvirranmaasta, nykyisen Irakin alueelta. Alkukieli on sumeri ja runot on alunperin kirjoitettu nuolenpääkirjoituksella savitauluihin. Minna... Lue koko vinkki »
Huomenna, huomenna ja huomenna

Gabrielle Zevin: Huomenna, huomenna ja huomenna

Tämän kirjan metallinkiiltoinen kansi, jossa sateenkaarenkirjavan tekstin takana on Hokusain Suuri aalto, tuli tutuksi Instagramista jo alkuteoksen julkaisun myötä. Kun tämä suosikkikirja sitten julkaistiin suomeksi, nousi se vaivattomasti omalle lukulistalleni: aihe kiinnostaa, samoin se, miksi kirjasta on niin paljon kohistu. Gabrielle Zevinin... Lue koko vinkki »
Rakkauksien lokikirja

Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja

Elina Hirvosen romaanit ovat minulle vieraita; en ole lukenut Hirvoselta muuta kuin Ujuni Ahmedin kanssa kirjoitetun Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Se olikin oivallinen kirja, merkittävää kirjallista aktivismia. Rakkauksien lokikirja kiinnosti kuitenkin, kun kuvastossa viitattiin Rachel Cuskin, Deborah Levyn ja Jenny Offillin tuotantoo... Lue koko vinkki »
Hyppää vaan!

Kiira Korpi: Hyppää vaan!

Tarinallinen runokirja, jonka sivuilta löytyy paljon lempeyttä, rohkeutta ja kirjo monia turhautumisen tunteita. Siinä on Kiira Korven kirjoittama Hyppää vaan! -runokirja yhdellä lauseella kuvailtuna. Runokirjat ovat usein hyvin henkilökohtaisia avautumisia kirjoittajan mietteistä, eikä tämäkään kirja ole poikkeus. Luettuani Korven luistelijaur... Lue koko vinkki »
Uusi alku, Cassandra

Holly Smale: Uusi alku, Cassandra

Romanttinen viihdekirjallisuus ei ole kovin usein minun juttuni, mutta silloin tällöin kyllä. Uusi alku, Cassandra tarjosi vetävän houkuttimen: kirja kertoo Cassandrasta, joka huomaa päätyneensä jonkinlaiseen aikasilmukkaan. Hänet jätetään aamulla ja hän saa potkut, jonka jälkeen hänen poikaystävänsä Will vie hänet ravintolaan ja Cassandra tajuaa o... Lue koko vinkki »
Se päättyy meihin

Colleen Hoover: Se päättyy meihin

Se päättyy meihin käsittelee isoja aiheita ja kirjailija Colleen Hoover esittää tarinan avoimen rehellisesti, kunnioittavasti ja hieman omia kokemuksiaan hyödyntäen. Pohjimmiltaan romanttisen kirjan keskiössä on perhe- ja parisuhdeväkivallan keskellä varttunut Lily, joka aikuiseksi kasvettuaan kokee hiljalleen saaneensa elämänsä takaisin oikeille r... Lue koko vinkki »
Unohdettujen unelmien kirjasto

Liina Putkonen: Unohdettujen unelmien kirjasto

Luvattiin: kirja maaseuturomantiikan ystäville. Sitähän tämä täynnä, ytimenä kuitenkin suru isättömyydestä. Ainalla ei minkään valtakunnan tietoa asiasta, koska äiti ei sitä eläessään paljastanut. Aina ajautuu kirjastonhoitajaksi Kielokoskelle ja saa uinuvan, lakkautusta odottavan kirjaston pyörimään ja rinnalleen melkoisen ystävä- ja tuttavajou... Lue koko vinkki »
Mantra

Esa Mäkijärvi: Mantra

Esa Mäkijärven kuudes runokokoelma Mantra käsittelee ikuisuusaihetta. Rakkaus on runouden kestoaiheita ja levittäytyy Mantran sivuille monimuotoisena. Kokoelmasta löytyy 50 numeroitua runoa, enimmäkseen aika lyhyitä tekstejä, lyhyimmillään aivan sirpaleita. Mäkijärven teksteistä piirtyy me, joka muun muassa seisoo laiturilla katsomassa järvelle.... Lue koko vinkki »
Puhdas intohimo

Annie Ernaux: Puhdas intohimo

”Annie Ernaux on meillä melko tuntematon ranskalainen kirjailija”, aloittaa J. P. Roos jälkikirjoituksensa tähän kirjaan. Näin varmasti olikin: vuonna 1996, kun tämä teos ilmestyi, Annie Ernaux oli julkaissut Ranskassakin vasta kuusi kirjaa ja suurin suosio antoi vielä odottaa itseään. Se koitti vuonna 2008 ilmestyneen Les Années -teoksen myötä.... Lue koko vinkki »
Elena

Joel Haahtela: Elena

"Luen itseni pois tästä maailmasta." Kulttikirjailija on tämä lääketieteen lisensiaatti Joel Haahtela, s. 1972 – mitä tuo käsite nyt sitten sisältääkin. Minulle termi tarkoittaa laatua ja pientä vannoutuneen vankkaa ihailijapiiriä. Helppo ymmärtää heitä jo yhden pienoisromaanin lukemisen jälkeen: tämä on omaa lajiaan – vetäytyvää, rehvastelemat... Lue koko vinkki »
Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä

Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä

Nyt suomennettunakin ilmestynyt Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä on yksi viime vuosien suositelluimmista ja kehutuimmista kirjoista, jonka TikTokin ihmeellisestä maailmasta voi löytää. Kirjan pääosissa ovat toimittaja Monique ja julkisuudesta vetäytynyt entinen supertähti Evelyn Hugo, joka haluaa vihdoin kertoa tarinansa omin sanoin ja mitään peit... Lue koko vinkki »
Kielletyt tunteet

Edith Wharton: Kielletyt tunteet

Kielletyt tunteet on kolmas yhdysvaltalaiselta Edith Whartonilta (1862–1937) suomennettu romaani. Whartonin laajasta tuotannosta on aikaisemmin ilmestyneet Säätynsä uhri (1922) ja Viattomuuden aika (1955), josta Wharton sai Pulitzer-palkinnon ensimmäisenä naiskirjailijana. Hän sai myös Yhdysvaltojen tiede- ja kirjallisuusakatemian kultamitalin, sen... Lue koko vinkki »