Vilja-Tuulia Huotarinen: Omantunnon asioita

Omantunnon Asioita

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olen lukenut Vilja-Tuulia Huotariselta kaikenlaista, mutta en vielä runokokoelmaa. Päädyin aloittamaan nyt tuoreimmasta, Omantunnon asioita on ilmestynyt vuonna 2020 (seuraava kokoelma Menettämisestä, säilyttämisestä ilmestyy syksyllä 2024). Kokoelma koostuu proosarunoista, jotka on jaettu eri tahoille omistettuihin osioihin: on vauvoille, saarelle, rakastetulle, ystäville ja menneille kirjoitettuja runoja.

Huotarisen tekstissä on jotain helposti lähestyttävää ja ystävällistä. Tämä ei ole lukijaansa vaikeudellaan haastavaa tekstiä, mutta ei toisaalta tylsänlatteaa itsestäänselvyyksien luettelemistakaan. Tekstissä pilkahtelee huumoria, mutta myös herkkyyttä ja tunteita. On tarkkaa havainnointia ja huomioiden tekemistä maailmasta ja ihmisistä siinä.

Runous alkaa siitä, mihin äitisi on syyllinen.

Välillä päästään hyvinkin vakavien ja isojen kysymysten äärelle. Etenkin ystävistä kirjoittaessaan Huotarinen on kiehtovien kysymysten parissa. Toisaalta runoissa on leppoisampaa tunnelmointia, esimerkiksi saarelta – Islannista – nousevia havaintoja. Omantunnon asioita onkin oiva sekoitus hyväntuulista ja syvämietteistä, ja Huotarisen tapa kirjoittaa selkeää ja kirkasta proosarunoa tekee kokoelman lukemisesta hyvällä tavalla helppoa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...