Vilja-Tuulia Huotarinen: Sakset kädessä ei saa juosta

Sakset kädessä ei saa juosta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sakset kädessä ei saa juosta saattaa olla tuttu vanhempien kieltolauseena, mutta se on myös Vilja-Tuulia Huotarisen vuonna 2004 ilmestynyt, erin­omainen esikoisrunokokoelma. Teos vie lukijan aikakauteen, jolloin reviiri ja elämänkatsomus alkaa laajeta yhä enemmän vanhempien vaikutuspiirin ulkopuolelle.

Runot ovat erillisiä, mutta muodostavat kuitenkin selkeän tarinan. Runojen kertoja on nuori tyttö, joka kohtaa jatkuvasti uutta. Kiehtovia ja salattuja asioita, kieltoja, muotteja joihin pitäisi mukautua sekä sääntöjä, joita pitää noudattaa. Yhtälailla uusia asioita ja tuntemuksia tulee hänen sisältään. Näitä Huotarinen kuvaa niin osuvasti, että lukija huomaa pian katsovansa itsekin maailmaa tarkkasilmäisen lapsen näkökulmasta.

Koulu ja tietyt roolit sekä niiden kyseenalaistaminen ovat paljon läsnä.

”Kuvaamataidossa rajat tulevat vastaan; viivojen yli ei ole lupa värittää, sotkea puutarhoja, päästää kinokseen keltaista vanaa, jättää tyhjää paperia.”

”Kymppiä ei kannata saada, tai seiskaa huonompaa.”

Runoissa on hyvin tarkkoja kuvauksia, kuinka kynsistä huomaa ovatko ne lei­kattu saksilla vai purtu poikki tai kuinka jalat eivät enää mahdu pulpetin alle. Niistä kuvastuu myös ihmisten käytös, kuinka erilaisuus koetaan herkästi pe­lottavaksi sekä lasten että aikuisten maailmassa.

Sakset kädessä ei saa juosta tarjoilee oivaltavaa sanankäyttöä sekä matkan lapsuus- ja nuoruusvuosiin. Reitti kulkee kotipihan kautta kouluun ja kaverei­den seuraan. Uusien kokemusten, itsetutkiskelun ja kasvukipujen kautta ai­kuisuuden kynnykselle.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 085 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...