Marian Keyes: Aikalisä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Keski-iän kriiseistä riittää kirjallisuuteen ammennettavaa. Näin myös Marian Keyesin uusimmassa romaanissa, jossa päälle nelikymppinen Hugh tuntee tarvitsevansa irtiottoa arjestaan. Isän ja ystävän kuolema ovat ravistelleet miestä miettimään oman elämänsä rajallisuutta. Hugh ja Amy ovat olleet naimisissa lähes kaksikymmentä vuotta, päivät ovat täyttyneet työstä ja perheen pyörittämisestä, yhteenkuuluvuudesta ja rakkaudesta. Amyn järkytys onkin suuri, kun Hugh kertoo ottavansa aikalisän, puoli vuotta täysin itselleen. Suunnitelmat ovat jo valmiina, eikä vaimolla ole niihin sanaansa sanottavana. Hugh lähtee reppureissulle Aasiaan kuudeksi kuukaudeksi ja elelee sen kuin vapaa mies konsanaan, ilman avioliiton sitoumuksia.

Amy on täysin pois tolaltaan ja myös häpeissään, sillä miehen lähtö herättää ympäristössä paljon puheita ja spekulointia. Amyn on itsensäkin mahdotonta nähdä puolen vuoden päähän; näinköhän Hugh enää palaa ja jos palaakin, niin onko heillä enää yhteistä tulevaisuutta? Hughilla on omat seikkailunsa, mutta ehkäpä Amykaan ei enää puolen vuoden jälkeen ole entisensä – niin, onko hänelläkin nyt aikalisä meneillään? Ainakin hänellä on kädet täynnä työtä, kun hänellä on tyttärensä ja veljentytär vastuullaan, työnsä hoidettavana ja talouden laskut maksettavana. Alzheimeria sairastava isä nappaa vielä oman osansa Amyn vapaa-ajasta.

Hughin teko vaikuttaa itsekkäältä, mutta tarinan edetessä paljastuu, että Amylla on ollut omat salaiset haaveensa seikkailusta jo ennen Hughin lähtöä. Yksin jäätyään Amy tapaa uudestaan tuon haaveidensa miehen, eikä suhde jää enää pelkkien päiväunien tasolle.

Miten hienoa olikaan palata taas tauon jälkeen Marian Keyesin pariin! Hurmaava irlantilaiskirjailija on kietonut viihderomaaniinsa laajan skaalan elämän eri ulottuvuuksia kipupisteineen. Jokaisella henkilöhahmolla on omat syynsä toimiinsa ja myös urheutta kantaa vaikeat tunteensa. Tarinan pahista heistä ei saa kenestäkään. Irlantilaisittain läsnä on myös aina suurperheen tuoma tuki – ja draama – perjantaipäivällisineen. Keyes ottaa kantaa myös hyvin ajankohtaiseen asiaan, kun Amyn veljentytär Sofie tulee vahingossa raskaaksi ja haluaa abortin. Tämän vuoden toukokuussahan irlantilaiset ovat äänestäneet maailman tiukimpiin kuuluvan aborttilainsäädännön muuttamisesta, joten Keyesin tarinan tarkkaa ohjeistusta abortin järjestämiseksi voi pitää aika rohkeana tekstinä.

Aikanaan Hugh palaa kotiin, itse asiassa ennen aikojaan. Kuinkas sitten muuttuneet palaset järjestellään uudelleen? Siitä on ilo ottaa selvää, joten tästä lomalukemista, ole hyvä!

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...