Olga Tokarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli

Aja aurasi vainajain luitten yli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jossain Puolan syrjäseudulla, Tšekin rajan tuntumassa, pienessä kylässä on talven yli enää kolme vakituista asukasta. Janina-rouva on eläkkeelle jäänyt (tai ehkä oikeammin: eläkkeelle siirretty) opettaja, joka huolehtii kesäasukkaiden mökeistä talvikaudella, käy kerran viikossa paikallisessa alakoulussa englannin tunteja pitämässä ja kääntää vanhan oppilaansa kanssa William Blaken lyriikkaa puolaksi. Janina-rouvan naapuri, Outolinnuksi, tulee ilmoittamaan, että kolmas naapuri Isojalka on kuollut. Ja pian ruumiita saadaan lisää. Yhdistävänä tekijänä näyttäisi olevan se, että kaikki kuolleet miehet ovat läheisesti tekemisissä metsästyksen tai muun eläinten surmaamiseen liittyvän toiminnan kanssa. Murhapaikoilta löydetään kauriiden jälkiä…

Puolalaisnobelisti Olga Tokarczukin Aja aurasi vainajain luitten yli on vahvatunnelmainen romaani, jossa katsellaan läheltä erittäin erikoislaatuista naista. Astrologia ja horoskooppien laatiminen määrittävät Janinan maailmankuvaa vahvasti, ja hän tulkitsee kuolleiden miesten kohtalon selvästi tähtien aseman avulla. Hän elää niin omanlaisessaan maailmassa, omalakisesti, että hänestä on vaikea saada selvää. Kysymys on paljon myös kommunikaatiosta ympäristön kanssa.

Aja aurasi vainajain luitten yli näyttäisi olevan Tampereen kirjastoissa luokiteltu dekkarihyllyyn, mikä on kyllä vähän outoa. Vaikka rikoksia tapahtuukin, ovat ne enemmän tai vähemmän sivujuonne kaikkiaan sangen merkillisessä kertomuksessa. No, mahtuuhan rikosromaaneita maailmaan.

En ollut aiemmin Olga Tokarczukia lukenut, ja kyllähän tämä teos vakuutti. Voipa olla, että täytyy myöhemminkin Tokarczukin teoksiin palata. Suosittelen kokeilemaan!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...