Olga Tokarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli

Aja aurasi vainajain luitten yli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jossain Puolan syrjäseudulla, Tšekin rajan tuntumassa, pienessä kylässä on talven yli enää kolme vakituista asukasta. Janina-rouva on eläkkeelle jäänyt (tai ehkä oikeammin: eläkkeelle siirretty) opettaja, joka huolehtii kesäasukkaiden mökeistä talvikaudella, käy kerran viikossa paikallisessa alakoulussa englannin tunteja pitämässä ja kääntää vanhan oppilaansa kanssa William Blaken lyriikkaa puolaksi. Janina-rouvan naapuri, Outolinnuksi, tulee ilmoittamaan, että kolmas naapuri Isojalka on kuollut. Ja pian ruumiita saadaan lisää. Yhdistävänä tekijänä näyttäisi olevan se, että kaikki kuolleet miehet ovat läheisesti tekemisissä metsästyksen tai muun eläinten surmaamiseen liittyvän toiminnan kanssa. Murhapaikoilta löydetään kauriiden jälkiä…

Puolalaisnobelisti Olga Tokarczukin Aja aurasi vainajain luitten yli on vahvatunnelmainen romaani, jossa katsellaan läheltä erittäin erikoislaatuista naista. Astrologia ja horoskooppien laatiminen määrittävät Janinan maailmankuvaa vahvasti, ja hän tulkitsee kuolleiden miesten kohtalon selvästi tähtien aseman avulla. Hän elää niin omanlaisessaan maailmassa, omalakisesti, että hänestä on vaikea saada selvää. Kysymys on paljon myös kommunikaatiosta ympäristön kanssa.

Aja aurasi vainajain luitten yli näyttäisi olevan Tampereen kirjastoissa luokiteltu dekkarihyllyyn, mikä on kyllä vähän outoa. Vaikka rikoksia tapahtuukin, ovat ne enemmän tai vähemmän sivujuonne kaikkiaan sangen merkillisessä kertomuksessa. No, mahtuuhan rikosromaaneita maailmaan.

En ollut aiemmin Olga Tokarczukia lukenut, ja kyllähän tämä teos vakuutti. Voipa olla, että täytyy myöhemminkin Tokarczukin teoksiin palata. Suosittelen kokeilemaan!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...