Olga Temonen: Emäntänä Olga : Kasvisruokaa läheltä koko perheelle

Emäntänä Olga

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olga Temosen kirjassa Emäntänä Olga Temonen kertoo rakkaimmista kasvisruokaohjeistaan. Hänen resepteistään on koottu iloinen ja värikäs kirja, jossa esitellään paitsi kasvisruokaa myös Temosten perhettä sekä heidän asuttamaansa maalaistilaa. Kirjan tunnelma on idyllinen, ja kuvat ruoista konstailemattomia. Välillä valokuvissa maalaisromantiikka kukkii tavalla, joka tuo mieleen Kodin Kuvalehden.

Emäntänä Olga -kirjan reseptit on jaoteltu luontevasti ”kepeisiin” (salaatit ja muut alkuruoat), ”kattilallisiin” (keitot) ja ”tuhteihin” (pääruoat). Lisäksi Temosen kirjassa on omat lukunsa leivonnaisille (”leivotut”), makeille resepteille (”herkut”) ja juomille (”juotavat”). Kirjan ohjeet ovat pääosin helppoja ja terveellisiä, ja niiden ainekset on helppo löytää tai korvata toisella. Monien kasvisruokien perisyntinä on hankalasti löydettävät raaka-aineet, mutta Temosen kirjassa käytetään arjelle sopivia ratkaisuja.

”Kepeiden” luvusta kokeilin tomaattia ja fetaa sisältänyttä kivaa salaattia. Talvitomaatit piristyivät fetasta ja lisukkeista. Keitto-ohjeista valitsin kokeiluun porkkanakeiton, johon Temonen neuvoo lisäämään halutessa konjakkia. Ikimuistoisen teinikännin jälkeen konjakki ei minulle enää maistu, mutta porkkanakeitto oli hyvää ilman alkoholiakin, joskin melko makeaa. Inkan linssikeitto oli lauhkean makuinen, mutta Temonen neuvookin reippaasti muokkaamaan reseptiä omaan makuun sopivaksi. Makeista ohjeista oli suorastaan pakko kokeilla hippikarkkeja. Suklaapatukkaa ne eivät korvanneet, mutta karkeiksi ne olivat sallittuja ja terveellisiä, ja tavallisiin karkkeihin verrattuina vähäsokerisia. Intiaanipiparit olivat ihania ja hyvin helppotekoisia.

Emäntänä Olga -kirjasta löytyy myös helpolta vaikuttava kotijuuston ohje. Kotitaloustunnin kokkarekasa sai aikoinaan aikaan lievän pelon kotijuuston tekemistä kohtaan, mutta kenties vielä joskus uskallan koettaa uudelleen. Temosen kirjassa on myös omatekoisen fetajuuston ohje.

Temosen reseptikirja on ilahduttavan rohkaiseva ja käytännönläheinen: näitä reseptejä varten ei tarvitse olla mestarikokki eikä suurinta osaa aineksista tarvitse metsästää etnisistä ruokakaupoista tai luontaistuotekaupoista. Emäntänä Olga ohjaa rentoon ja mukavaan ruoanlaittoon.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...