Vladimir Bartol: Alamut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Juonenkulultaan seikkailullinen ja romanttinenkin taistelutarina sijoittuu vuoden 1092 Persiaan. Todellisuuspohjana on, että pohjoisessa Persiassa oli vaikeapääsyinen vuoristolinnoitus Alamut ja että sitä hallinneet assassiinit olivat fanaattinen islamilaislahko, joka taisteli Persian turkkilaisia ja muita ”vääräuskoisia” vastaan. Salamurhaaja-assassiineja kutsuttiin metodinsa vuoksi ”eläviksi tikareiksi”.

Kirjan tarinassa Alamutin ”Kotkanpesää” hallitseva Vuorten vanhus, Hasan ibn Sabbah, kouluttaa nuoria miehiä tottelemaan kyselemättä ja olemaan valmiit kuolemaan tehtävänsä vuoksi. Hasan lupaa uskonsoturin pääsevän marttyyrikuoleman jälkeen paratiisiin, jonka avaimen hän kertoo Allahin antaneen yksin hänelle. Yksi keskushenkilöistä on nuori ibn Tahir, joka haluaa totella tämän Allahista seuraavan miehen käskyjä. Jotta noheva ibn Tahir ei alkaisi epäillä Vuorten vanhuksen sanoja, hänelle ja muutamalle muulle nuorukaiselle järjestyy piipahdus paratiisiin jo elinaikana. Hasis ja ”ikuiset neitsyet” toimivat siinä hyvänä apuna.

Jatkossa seuraa niin tikariniskuja ja putoavia päitä kuin ”neitseestä syntymisiä” – juonia ja käänteitä riittää. Kirjan henkilöt eivät kuitenkaan ole yksinkertaisen romaanikaavan hyviksiä ja pahiksia, vaan kirja pohtii vakavasti teemojaan kuten totuuden testaamista ja tappamisen etiikkaa. Hasanin nietzscheläinen motto mikään ei ole totta, kaikki on sallittua saa seurakseen paljon filosofointia. Usein Hasan kaipailee keskustelukumppanikseen viisasta nuoruudenystäväänsä Omar Khaijamia, joka samaan aikaan toisaalla vain makaa tyynyillä ja latkii viiniä.

Teos on diktatuurin vastainen puheenvuoro aikaan ja paikkaan katsomatta. Sen julkaisuvuonna 1938 Euroopassa elettiin fasisti- ja kommunistidiktaattorien aikaa. Jälkisanoissa kerrotaan, kenelle slovenialaiskirjailija romaaniksi naamioidun salasanomansa tarkoitti. Uuden tulemisensa kirja on ymmärrettävästi kokenut vuoden 2001 jälkeen. Romaanista on monenlaiselle lukijakunnalle. Sen pohjalta on tehty tietokonepeli Assassin’s Creed, ja elokuvakin on tulossa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...