Amin Maalouf: Samarkand

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Persialainen tiedemies, filosofi ja runoilija Omar Khaijam kuoli jo lähes 900 vuotta sitten, mutta hänen viisaat nelisäkeensä elävät edelleen. Khaijam oli jo eläessään tunnettu ja vaikutusvaltainen hahmo, jonka maine kattoi koko islamilaisen kulttuuripiirin. Hänen ajatuksensa eivät kuitenkaan kaikkialla aiheuttaneet pelkkää riemastusta, vaan vallan huipulta löytyneiden ystävien lisäksi vastustajiakin ajan poliittisissa ja hengellisissä myllerryksissä Khaijamille kertyi.

Omar Khaijamin runot on kirjattuna myyttiseen Rubáiját-kirjaan, jota hän kuljetti mukanaan matkoillaan ja seikkailuillaan, sitä vähitellen täydentäen. Juuri tämän kirjan tarinan Amin Maalouf romaanissaan Samarkand kertoo. Rubáijátin mukana lukija matkaa ensin 1000-luvun lopun turkkilaisten valloittamaan Persiaan ja tutustuu Omariin sekä hänen ystäviinsä ja vastustajiinsa. Kirja joutuu assassiineina tunnetun pelätyn salaseuran haltuun, kunnes se lopulta hautautuu vuosisadoiksi historian hämäriin.

1800-luvun lopulla amerikkalais-ranskalainen orientalisti Benjamin O. Lesage viimein kiinnostuu kirjasta ja lähtee jäljittämään sitä senaikaiseen Persiaan, joka oli jaettu eri suurvaltojen intressien mukaan. Siellä hän ajautuu vehkeilyjen, vallankumousten ja vastavallankumousten keskelle, jossa hyvät ja uskolliset ystävät ovat kalliita. Kirjan kertojanäänenä toimivan Lesagen omat vaiheet muistuttavat yllättävänkin paljon Khaijamin elämän virstanpylväitä 900 vuotta aiemmin.

Suomessa libanonilaissyntyinen Amin Maalouf tunnetaan parhaiten Kaija Saariahon oopperoiden Kaukainen rakkaus, Adriana Mater ja Émilie libretistinä. Ranskaksi kirjoittava Maalouf on kuitenkin merkittävän uran tehnyt kirjailija, jonka varhaisempaan tuotantoon Samarkand kuuluu. Samarkand on varsin suoraviivaisesti etenevä historiallinen romaani, jossa ei juurikaan ole tyhjäkäyntiä. Kirjan historiallinen tarkkuus on ilmeisesti varsin hyvä, ja vaikka kyse on toki fiktiosta, voi lukija sukeltaa Samarkandin mukana Orientin historiaan todellisten tapahtumien keskelle.

Itselleni Maalouf oli myös ennen tätä teosta tuntematon kirjoittaja, mutta jos hänen muutkin kirjansa ovat yhtä vetävästi ja sujuvasti kirjoitettuja kuin Samarkand, ei tämä varmaankaan jää viimeiseksi kohtaamiseksemme. Samarkandia on helppo vinkata kaikille, joita Lähi-Idän kulttuuri ja historia kiinnostaa.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 312 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...