Maailmanhistorian pahimmat paskiaiset

James Felton: Maailmanhistorian pahimmat paskiaiset

Murha- ja tappomeininki meneillään. Britti James Felton, internethölynpölyn tuottaja, kuten kustantaja Bazar hänet esittelee, vetelee lonkalta lokaan kevyesti naurahtaen jutuntyngillään puolensataa tuntematonta ja tunnettua julmuria ja pahuuden kylväjää historian saatossa. Ei kun mukaan vaan! Ei Felton kuitenkaan juttuja itse keksi, niin kuin jo... Lue koko vinkki »
Elisabet II : Kuningattaren elämä

Jen Arena ja Monique Dong: Elisabet II : Kuningattaren elämä

Tammen Kultaiset kirjat -sarjan 300:nnen kirjan raja lähestyy: Elisabet II : Kuningattaren elämä on sarjan 296. osa. Satukirjoja ovat suurin osa. Tämä tarina on tosi. Satuna tämäkin tarina uppoaa 3-vuotiaille katselijoille ja kuuntelijoille, sen verran erilaista on hovielämä meidän tavan pulliaisten elämään verrattuna. "Elizabeth erosi muista l... Lue koko vinkki »
Sang

Elina Pitkäkangas: Sang

Muun muassa Kuura-sarjasta tutun Elina Pitkäkankaan (s. 1990) Sang heittää lukijan heti vieraaseen maailmaan. Päähenkilö Dawei kuvataan ystävänsä kanssa suorittamassa vuotuista kansalaisvelan maksua. Jokaisen yli neljävuotiaan on maksettava oikeudesta olla Fusangin kansalainen. Jos velkaa ei saa maksettua – ja se on etenkin köyhemmillä syrjäseuduil... Lue koko vinkki »
Bysantti

Paavo Hohti: Bysantti : Tuhat draaman vuotta

Olen jo pitkään ihmetellyt miksi Bysantin historia tuntuu jääneen niin vähälle huomiolle. Kuten Paavo Hohti kirjassaan kirjoittaa, eurooppalaisen kulttuurin historiassa on usein tapana loikata antiikista suoraan renessanssiin ja siinä välissä unohtaa laaja ja elinvoimainen bysanttilainen kulttuuri tuhannen vuoden ajalta. Eikä mikä tahansa tuhatvuot... Lue koko vinkki »
Grammata

A. W. Yrjänä: Grammata

A. W. Yrjänän runot eivät tule lautaselle valmiiksi katettuna, vaan ne kuin vaativat lukijaa ajattelemaan toisenkin kerran sekä ottamaan selvää tekstien henkilöistä ja paikoista – hyvä niin. Grammatan tekstejä tekee mieli kypsytellä ja antaa niille useampi lukukerta. Jälkimaku on hieno. Yrjänän runoissa kertoja voisi olla ikuinen löytöretkeilijä... Lue koko vinkki »

Maria Pettersson: Historian jännät naiset : Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Ajattelin alun perin, että en lukisi tätä kirjaa lainkaan. Onhan tällaisia naisten minielämäkertoja kokoavia kirjoja ilmestynyt viime aikoina paljonkin, ja ajattelin, että tuskinpa kirjassa mitään erityisen uutta on. Jouduin kuitenkin pyörtämään päätökseni, kun pääsin selaamaan itse kirjaa. Oli nimittäin heti selvää, että Maria Pettersson ei ole ty... Lue koko vinkki »

Ari Turunen: Mulkerot : Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja

Kansallissankarista on pääkaupungissa valtava patsas. Useimmiten ratsastajapatsas. Kansallissankari on esikuva, itsetunnon kohottaja, myyttinen keulakuva, ylpeyden aihe. Kansallissankari on tehnyt kaikkensa kansansa hyväksi, hän on urhea sotilas, joka on pitänyt oman kansan puolia. Mutta useat (useimmat?) näistä sankareista esittäytyvät naapurikans... Lue koko vinkki »

Johannes Erra, Satu Erra ja Ilona Partanen: Todellisten prinsessojen kirja

Tässäpä mainio lahjaidea prinsessoista innostuneelle tytölle. Satu ja Johannes Erran kirjoittama Todellisten prinsessojen kirja : vahvoja kuninkaallisia naisia Hatšepsutista Victoriaan esittelee yhdeksän todellista prinsessaa, jotka ovat tavalla tai toisella muuttaneet maailmaa. Sen lisäksi tietokirjassa käydään läpi minkälaisia asioita prinsessoje... Lue koko vinkki »

Harri Tapper: Keisari ja kääpiöt

1700-luvun kääntyessä kohti seuraavaa vuosisataa oli Venäjällä nousemassa ennustusten povaama suuri tsaari Aleksanteri. Ranskanmaalla puolestaan suuri vallankumous työnsi eliitin päitä giljotiinin alle, mutta eipä mennyt montaakaan vuotta, kun kansa huomasi päätyneensä jälleen yhden itsevaltaisen hallitsijan, Napoleonin vallan alle. Ja kun jättiläi... Lue koko vinkki »
Niemi

Juha Hurme: Niemi

Jos aikoo kertoa kulttuurihistoriaa alueesta, jonka me tunnemme Suomena, kannattaa aloittaa ihan alusta. Juha Hurme vie lukijat mukaansa miljardien vuosien taakse alkuräjähdykseen asti, josta tarinalankoja aletaan vähitelllen keriä lähemmäs nykypäivää. Niemi on kaunokirjallisuuden keinoin kerrottu yleisesitys kulttuurihistoriasta niin kuin Juha Hur... Lue koko vinkki »
Kaunokirjoituksia

Mihail Šiškin: Kaunokirjoituksia

Mihail Šiškin on Sveitsissä asuva Neuvostoliitossa vuonna 1966 syntynyt kirjailija. Ja kuten asuinpaikasta voi päätellä: Ei kovin suopeasti katso perivenäläistä hallintotapaa, ei sosialistista eikä putinilaista. Vankilamaaksi hän nimittää tuon isänmaansa, jonka asukkaita hallitsijat ovat aina pitäneet orjan asemassa. Kaunokirjoituksia-teos on yh... Lue koko vinkki »
Naondel

Maria Turtschaninoff: Naondel : Punaisen luostarin kronikoita

Ei liene yllätys, että palkittu Maresi saa jatkoa. Naondel jatkaa Punaisen luostarin kronikoita, tosin kyse ei oikeastaan ole jatko-osasta vaan edeltäjästä. Naondel loppuu siihen, kun Punainen luostari saa alkunsa. Sitä ennen ehtii tapahtua kaikenlaista. Kaiken aloittaa oikeastaan pieni virhe, harkitsematon lipsahdus. Kabira on menestyksekkään m... Lue koko vinkki »
Siipirikko mies

Amin Maalouf: Siipirikko mies

1830-luvulla katolinen patriarkka murhattiin Libanonissa. Murhamies ja hänen poikansa pakenivat Kyprokselle, mutta he lankesivat agenttien punomaan ansaan ja jäivät kiinni. Tämän tositapauksen ympärille Amin Maalouf on sepittänyt tarinan Tanioksesta, nuorukaisesta, joka päätyy suurvaltapelin pelinappulaksi ja katoaa lopulta jäljettömiin. Tanios ... Lue koko vinkki »
Valon puutarhat

Amin Maalouf: Valon puutarhat

Profeetta Mani syntyi Mesopotamiassa 200-luvun alkuvuosina. Hän eli nuoruutensa omalaatuisessa varhaiskristillisessä yhteisössä, mutta teini-iässä hän alkoi saada taivaallisia näkyjä jumalalliselta "kaksoseltaan", joiden pohjalta hän ryhtyi muodostamaan omaperäistä tulkintaansa uskonnoista. Manin ajatukset yhdistelivät ennakkoluulottomasti eri usko... Lue koko vinkki »
Afrikan ympäri

Juha Vakkuri: Afrikan ympäri

Juha Vakkurin afrikkalaista matkatrilogiaa voi pitää yhtenä tämän vuoden parhaista kirjallisista löydöistäni. Vakkuri on kokenut ja sivistynyt vanhempi valtiomies, joka tietää, missä liikkuu ja mitä haluaa. Vakkurin matkakirjat ovat monipuolisia läpileikkauksia toisaalta historiaan ja politiikkaan ja toisaalta ihan nykypäivän matkaamisen haasteisii... Lue koko vinkki »
Keskiajan puvut

Satu Hovi, Hannele Maahinen ja Katri Niemi: Keskiajan puvut

Keskiajan puvut on mielenkiintoinen ja tavallisuudesta hiukan poikkeava tietokirja. Kirja kertoo keskiajan vaatteista, tuolloisesta pukumuodista ja vaatteiden tekemisen menetelmistä harvinaisen lukijaystävällisessä muodossa. Kuinka pukeutuivat rikkaat ja köyhät – millaisia eroja puvuissa oli? Entäpä hallitsijat, sekä maalliset että kirkolliset? ... Lue koko vinkki »
Toinen maailmansota

Antony Beevor: Toinen maailmansota

Toinen maailmansota on, ainakin toistaiseksi, kaikkine maailmanlaajuisine seurauksineen tuhoisin ihmisen aiheuttama katastrofi. Aiheesta on kirjoitettu varmasti tuhansia kirjoja, faktaa ja fiktiota, kirjasarjoja, kuvateoksia, tutkimuksia ja analyyseja. Antony Beevorin näkökulma sotaan on kuitenkin hieman erilainen: hän oikeastaan liittää yhteen ... Lue koko vinkki »