Satu Hovi, Hannele Maahinen ja Katri Niemi: Keskiajan puvut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Keskiajan puvut on mielenkiintoinen ja tavallisuudesta hiukan poikkeava tietokirja. Kirja kertoo keskiajan vaatteista, tuolloisesta pukumuodista ja vaatteiden tekemisen menetelmistä harvinaisen lukijaystävällisessä muodossa. Kuinka pukeutuivat rikkaat ja köyhät – millaisia eroja puvuissa oli? Entäpä hallitsijat, sekä maalliset että kirkolliset?

Alkusanat kannattaa käydä läpi, koska lyhyt johdatus historiaan on ehkä tarpeen. Tarkemmin käsitellään erillisinä kankaat, niiden valmistus ja materiaalit sekä muotoilu ja käsittely. Oman lukunsa saavat sitten erilaiset vaatteet ja muoti keskiajan Euroopassa.

Kirjassa käydään läpi asuja (miesten ja naisten, lasten ja niin edelleen) sekä erikseen mekkoja ja tunikoita. Oman osionsa saavat jalanverhot, jotka tässä tarkoittavat housusukkia, housuja, sukkia, jalkarättejä ja säärisiteitä. Alusvaatteet olivat toki olemassa jo tuolloinkin, samoin jakut, takit ja viitat. Päänverhot puolestaan olivat huomattavan paljon monipuolisempia kuin nykyisin ja jalkineet taas harvinaisempia, ainakin malleiltaan. Asusteita käytettiin paljon ja erilaisia.

Ison osan kirjasta vievät käsityöt eli esimerkiksi kirjonta sekä erilaiset nyörit ja nauhat sekä neulonta. Myös vaatteiden valmistuksesta ja huollosta on oma osionsa. Varsinkin nauhojen teko on esitelty hyvin ja niitä on helppo tehdä itse vaikka vain kokeilun vuoksi, suosittelen.

Mikä varmasti kiinnostaa ainakin itse käsillänsä tekevää, keskiaikaharrastajaa tai larppaajaa, on kirjan lopussa oleva runsas valikoima kaavoja. Kaavat ovat kohtuullisen helppotekoisia jos on jo hiukan ompelukokemusta ja niitä on helppo muunnella. Lopussa oleva sanasto on varmasti myös tarpeen.

Kirja on monipuolinen, eloisa ja värikäs johdatus keskiaikaan ja tuolloiseen pukeutumiseen kokonaisvaltaisesti. Kirjassa on jännittäviä kuvauksia materiaaleista, hieno kuvitus ja mukana myös esimerkki tuonaikaisista tahranpoisto-ohjeista.

Suosittelen kaikille keskiajasta kiinnostuneille sekä varsinkin arkielämän eri aiheisiin viehättyneille. Itse pidin tästä kovasti ja uskon tälle löytyvän runsaasti lukijoita nuorempienkin joukosta; kaavoista löytyy vaikkapa ohjeita talvikaapuun tai -viittaan.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Yksi ystäväni varmasti ihastuisi tähän kirjaan, täytyykin oitis vinkata hänelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...