Vuosi keskiajan Suomessa

Ilari Aalto: Vuosi keskiajan Suomessa

Maataloustyöt, valo ja pimeys, arki ja juhla. Siinä vuoden ja elämän rytmitys entisaikoina sukupolvesta toiseen. Yksinkertaista elämää verrattuna nykykiireeseen ja hajanaiseen, hajottavaan sykliseen sykkeeseen. Ravinnon saaminen on kaiken toiminnan ytimenä. Silti epävarmuutta ja monenmoista vaaraa tarjolla: sadon onnistumisesta ei koskaa... Lue koko vinkki »
Lux Perpetua 1

Andrzej Sapkowski: Lux Perpetua 1

Andrzej Sapkowskin Hussilaistrilogiaa on käännetty suomeksi hyvään tahtiin. Sarjan kolme osaa on jaettu suomeksi kuuteen osaan. Näin ollen Lux Perpetua 1 on sarjan päätösosan ensimmäinen puolisko. Hussilaistrilogiassa seikkaillaan keskellä Itä-Euroopassa käytävää uskonsotaa. Päähenkilönä toimii Reynevan, joka on joutunut kaiken keskelle alun per... Lue koko vinkki »
Kalevan pojat

Mikko Kamula: Kalevan pojat

Tässä on se minun kirjakevääni odotetuin uutuus, Kalevan pojat. Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on nyt edennyt neljänteen osaansa ja jatkaa aikamatkaa Juko Rautaparran perheen parissa 1400-luvun lopulla. Aiempien osien malliin myös Kalevan pojat on melkoinen tiiliskivi, mutta ikävysty­misestä ei ole vaaraa: yli 700-sivuinen järkäle pitää lukijaa ... Lue koko vinkki »
Perhe ja verstas

Maija Ojala-Fulwood: Perhe ja verstas : Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa

Ammattikunnat olivat hyvin keskeinen osa esimodernin yhteiskunnan kaupunkiyhteisöä. Ammattikunnat eivät vain säädelleet työntekoa ja tuotantoa, vaan niissä oli usein sääntöjä liittyen paitsi sosiaaliturvaan ja leskien ammatinharjoittamiseen, niin myös hautajaisiin ja juhliinkin. Ammattikuntien säännöt olivatkin kaikkialla Euroopassa hyvin kattavia.... Lue koko vinkki »
Passio

Pirkko Saisio: Passio

Passio on vaikuttava lukuelämys. Se on läpileikkaus eurooppalaista historiaa 1500-luvun Firenzestä 1950-luvun Suomeen. Tarinaa kantaa koru, jonka ensimmäisenä ripustaa kaulaansa firenzeläinen ruhtinatar Vasari. Askeesin aika on takana, turhuuden roviota sytyttänyt Savonarola on itse saanut palaa ja ruhtinatar saattaa taas pukea ylleen mieheltään sa... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru

Keväällä 1433 Tallinnan raadinapteekkari Melchior saa sanan pojaltaan Lyypekistä, että kaupunkiin on saapunut pahamaineinen Gotlannin piruna tunnettu murhamies, joka tarvittaessa olisi valmis raivaamaan nokkaansa joka paikkaan työntävän apteekkarin tieltään. Samoihin aikoihin vanha kauppias Duseborgh haettaa apteekkarin kuolinvuoteelleen. Hänellä o... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka

Tallinnan apteekkari Melchior kyntää syvällä varjojen mailla vaimonsa kuoleman jälkeen. Poika Melchior nuorempi on Saksassa apteekkarinopissa, tytär Agatha on siirtynyt Piritan luostariin. Yksinäinen apteekkari hakee apua yhä useammin pullon suusta, ja työtkin meinaavat jäädä tekemättä. Tallinnassa kuitenkin tapahtuu: dominikaaniluostarista on löyt... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi

Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi on seitsemäs osa Indrek Harglan Apteekkari Melchior -kirjasarjassa. Indrek Hargla on virolainen tieteis-, fantasia- ja dekkarikirjailija. Hän on julkaissut kotimassaan yli 20 romaania. Suomessa hänellä on vankka ihailijajoukko, jatko-osat ovat odotettuja. Selvä jatkon odotus rakentuu tämän seitsemä... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja

Tallinnan liepeille rakennetaan birgittalaissääntökunnan luostaria, paikallisten suussa Piritaa. Eletään kevättalvea 1431, ja luostarin vihkiminen lähestyy. Tallinnan raadinapteekkari Melchior kutsutaan luostariin viisaiden miesten kokoukseen ottamaan selkoa siitä, onko nuori nunna menettänyt järkensä, vai miksi hän ei enää pysty puhumaan selkeitä ... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär

Tallinnan pyövelin tytär Wibeke näkee, kuinka miestä lyödään kivellä päähän. Kun hän tulee apujoukot mukanaan rikospaikalle, ei siellä olekaan ketään. Vähän myöhemmin kaupungin laitamilta löytyy henkitoreissaan oleva nuorukainen, jolla on paha vamma päässä – ja joka on menettänyt muistinsa. Dominikaanimunkkien ja kaupungin apteekkari Melchiorin hoi... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus

Vuonna 1409 saksalaisen ritarikunnan ritarit pitivät tukikohtaa Tallinnan Toompealla. Kymmenkunta vuotta aiemmin ritarikunta oli kukistanut Itämerta terrorisoineen vitaaliveljien merirosvojoukkion, ja hansakauppa kukoisti. Liivinmaan tärkeintä kaupunkia rakennettiin kovaa vauhtia, vauraat kauppiaskillat saivat nopeasti jalansijaa. Sotilaiden ja kau... Lue koko vinkki »
Giorlamo Savonarola: renessanssin toiset kasvot

Liisa Väisänen: Girolamo Savonarola : Renessanssin kahdet kasvot

Girolamo Savonarolan jälkimaine ei ole kovinkaan hyvä. Dominikaanimunkki ja saarnaaja on saanut maineen uskonnollisena fanaatikkona, joka erityisesti muistetaan niin sanotusta 'turhuuksien roviosta'. Siinä missä renessanssiajan Italia oli taiteen ja humanismin edelläkävijä, Savonarolan roviot edustivat takapajuista uskonnollisuutta, joka pyrki polt... Lue koko vinkki »

Mikko Kamula: Tuonela

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja etenee aikataulun mukaisesti ja suunnittelluista kuudesta kirjasta on nyt ilmestynyt kolmas, Tuonela. Juko Rautaparran perheen elämä savolaismetsien keskellä on arkista raadantaa ja eloonjäämistaistelua. Edeltävä osa, Iso härkä, on vaatinut koko yhteisön ja jopa entisten vihollisten liittoutumista yhteistä uhkaa va... Lue koko vinkki »

Andrzej Sapkowski: Narrenturm 2

Noituri-sarjallaan maailmanmaineeseen nousseen Andrzei Sapkowskin toinen sarja Hussilaistrilogia jatkuu Narrenturm-kirjan toisella puoliskolla. Narrenturmin päähenkilönä toimii Reynevan, nuori lääkäri, joka on ajautunut pakomatkalle vehdattuaan varatun naisen kanssa. Seuralaisinaan hänellä on pari kohtalotoveria, jotka osaltaan avaavat hänen sil... Lue koko vinkki »

Josephine Tey: Ajan tytär

Poliisiupseeri Alan Grant viruu sairaalassa jalka paketissa tylsistymisen partaalla. Kirjapino vuoteen vieressä ei houkuttele, eivätkä pikaisesti käväisevät vieraat saa mieltä kohenemaan. Kun Alan saa käsiinsä pinon historiallisia muotokuvia, alkavat kyllästyneet aivosolut raksuttaa. Etenkin yksi muotokuva kiinnittää Grantin huomion, kuningas Rikha... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Varjo : Jeanne d’Arcin lyhyt, toiveikas elämä

Hannu Mäkelän tunnustuksellisten kirjojen ja Mutina-blogin kautta tunnen hyvin, tuntuu paikoin, jotta läpikotaisin. Niinpä turhan vaikea on lukea hänen minämuotoista dokumentaarista fiktioromaaniaan Varjo : Jeanne d'Arcin lyhyt, toiveikas elämä asettamatta Hannua itseään minäksi. Ja kun noin on, joutuu Hannu mielessäni, eikä se minä-Varjo, pitäm... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »

Andrzej Sapkowski: Narrenturm

Noiturilla suomalaiset ihastuttanut Andrzej Sapkowski on palannut, tällä kertaa historiallisen romaanin voimin. Narrenturm voitti Janusz A. Zajdel -palkinnon, joka myönnetään vuoden parhaalle spefikirjalle Puolassa vuonna 2003. Narrenturm sijoittuu 1400-luvulle. Reinmar Bielaulainen yllätetään salasuhteesta kauniin Adelan kanssa. Tämän aviomies, G... Lue koko vinkki »

Mikko Kamula: Iso härkä

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on edennyt toiseen osaansa. Eletään 1480-lukua Savon syrjäisillä korpimailla, jonne Juko Rautaparta muutti perheensä kera kruunun veroja vältelläkseen. Mutta kuten aloitusosasta Ikimetsien sydänmailla kävi ilmi, verottaja iski huonekuntaan poikkeuksellisen ahnaasti neljännesmies Tönius Ikäheimosen muodossa. Kaunain... Lue koko vinkki »
Korpin kannus

Conn Iggulden: Korpin kannus

Ruusujen Sodan neljännessä osassa vallantavoittelijat vaihtuvat, mutta motiivit pysyvät samoina. Englannin valtaistuimelle riittää tunkua ja vanhat kaunat siirtävät haavat uusille sukupolville. Puolta vaihtanut Warwickin jaarli haluaa yhä toimia kuninkaantekijänä ja nostaa Lancastarit takaisin valtaan. Yhteistyökumppanina hänellä toimii kuningatar ... Lue koko vinkki »