Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär

Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tallinnan pyövelin tytär Wibeke näkee, kuinka miestä lyödään kivellä päähän. Kun hän tulee apujoukot mukanaan rikospaikalle, ei siellä olekaan ketään. Vähän myöhemmin kaupungin laitamilta löytyy henkitoreissaan oleva nuorukainen, jolla on paha vamma päässä – ja joka on menettänyt muistinsa. Dominikaanimunkkien ja kaupungin apteekkari Melchiorin hoivissa mies toipuu, mutta kukaan ei tiedä kuka hän on. Kun mies joutuu vähän myöhemmin murhayrityksen kohteeksi, tulee ennenkin mysteereitä ratkoneelle apteekkarille kiire saada selvää, kuka mies on, mistä hän on tullut, ja ennen kaikkea: kuka on kaupunkia kauhistuttavien väkivallantekojen takana.

Indrek Harglan historiallisesta Tallinnasta kertovan dekkarisarjan kolmas osa Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär sijoittuu syksyyn 1422. Hansaliiton hallitsema Tallinnan kaupunki ja saksalaisen ritarikunnan tukikohtanaan pitämä Toompeanmäki heräävät henkiin tässä verevässä rikosromaanissa, jossa varsinaisen pääjuonen lisäksi tärkeässä osassa on historialliset tavat ja ympäristöt. Niinpä Indrek Hargla tarjoilee tarinan lomassa paljon tietoa ajan elämästä: ruokakulttuuria, kaupankäyntitapoja, markkinahumua, yleisiä saunoja ja niin edelleen esitellään eläväisesti ja kiinnostavasti.

Yksi keskeisistä kirjan toimijoista on pyöveli, joka on tärkeä kaupungin virkamies, korvaamaton pyörä oikeusjärjestelmän rattaissa, mutta joka toimenkuvansa vuoksi ei ehkä perheineen ihan suurinta suosiota kaupungissa nauti. Pyövelin perheen elämään kurkistaminen on kirjan kiehtovimpia yksityiskohtia. Myös tarkat kuvaukset porvariston uhkapeli-illoista ovat jännittäviä, ja kirjan loppuratkaisun kannalta myös aivan oleellisia.

Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär on tähän mennessä lukemistani sarjan osista mielestäni ilman muuta paras. Jotenkin tuntuu, että Indrek Hargla on tässä romaanissa saanut kerrontaansa ihan uutta vaivattomuutta ja irtonaisuutta. Lopputulos on nautittavan kepeä, vaikka toki ilkeistä rikoksista kirjassa onkin kyse. Kirja elää. Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär on periaatteessa luettavissa itsenäisenä opuksenakin, vaikkei kahta aiempaa osaa tuntisikaan, mutta mikäli Indrek Harglan apteekkari ei vielä ole tuttu, kehotan kuitenkin aloittamaan Apteekkari Melchiorin ja Olevisten kirkon arvoituksen parista. Joka tapauksessa iso suositus koko sarjalle!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...